hír díj 3h Építésziroda Fiabci díj Mies van der Rohe díj

Díjnyertes épületekkel várja a nemzetközi megmérettetést a 3h


3hepitesziroda | 2021.01.25

Magyar szereplője is van a nemzetközi pályázatoknak: a 3h építésziroda a jelentős hazai Fiabci díj két kategóriájának első helyezésével és a neves Mies van der Rohe díj jelöléssel lehetőséget kap a nemzetközi mezőnyben is megmérettetni munkáit.

A világ legnagyobb ingatlanszakmai szövetsége, a FIABCI Magyar Tagozata 2020-ban 22. alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, melyen történetének legnagyobb létszámú mezőnye indult. Ebben a szoros versenyben végzett a 3h építésziroda két terve is első helyen. Az Iroda és Környezettudatos építés kategória 1. díját a Corvin Technology Park nyerte, míg az Oktatás kategória 1. díját a MOME campusfejlesztése kapta.  A hagyományoknak megfelelően az első helyezett magyar szereplők indulhatnak a nemzetközi pályázaton is, melynek eredményhirdetésére 2021 májusában kerül majd sor.

A MOME Campus bővítése felkerült a Mies van der Rohe díj nevezettek listájára is. Ez az Európai Unió kortárs építészeti díja, melyet 1988 óta kétévente ítélnek oda a szakma legkiemelkedőbb teljesítményei tervezőinek. Olyan neves építészek, mint Norman Foster és Zaha Hadid vagy a norvég Snohetta cég szerepelnek a díjazottak között. A nyertesek listáját 2022 áprilisában teszik közé. 

A Corvin 5 Irodaház a Corvin sétány épületrendszerének elemévé válik, annak korábbi ortogonális szerkesztését hozza vissza. A koncepció a tömegek játékára épül, ám a monstrumhatást a kimozgatott egységek, a homlokzat lyukarchitektúrája finomítja. Az volt a tervezők célja, hogy az új irodaépület minden ízében képes legyen a hagyományos józsefvárosi épületek emlékét felidézni és rafinált léptékváltásainak köszönhetően közelebb kerüljön a szomszédos lakóépületek léptékéhez. 

A MOME Campus bővítése jelentős, mert megteremti a szükséges térbeli feltételeket az egyetem új, Magyarországon egyedülálló működési modelljéhez. A tervezők a téralkotást tudatosan alakították nyitott rendszerré, a terek és változatos attribútumaik segítik a kreatív habitus felerősödését az egyetem három kulcsfontosságú épületében: a „BASE” felfüggesztett szerkezete maximalizálja a különféle emeletek használatának szabadságát, az „A” épület vízszintes és függőleges átláthatósága interdiszciplináris párbeszédre ösztönöz, míg az innovációs bázist adó „UP” belseje a felfelé spirálisan elforduló áttörések rendszerével teremt inspiratív közeget.

„Számunkra egyre fontosabb, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Európában is hallassuk a hangunkat. Az a helyi íz, ami a kontextusunkból következik, szerintem nagyon érdekes lehet az egész világ számára.” – nyilatkozta Gunther Zsolt, a 3h építésziroda társalapítója.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások