sebesp | 2023.11.25

Tájba illeszteni egy épületet sokféle megközelítéssel lehetséges. A franciaországi borászat tervezői nem a hagyományos épülettipológiát keresték,megelégedtek egy természetes anyag használatával az elegáns látogatóközpont terveinek elkészítésekor.

A Châteauneuf-du-Pape borászat egy sokoldalú projekt a franciaországi Châteauneuf-du-Pape mezőgazdasági területén. A projekt célja egy borospince kialakítása, a meglévő pincészet bővítése a termelési kapacitás növelése érdekében, borkereskedés, valamint új nyilvános rendezvényterek kialakítása.

A tervezési folyamatot az a gondolat vezérelte, hogy a meglévő architektúra és az új bővítmény között egyértelmű olvasat jöjjön létre, miközben a pekingi alapítású JSPA Design építészei koherens egészet kívántak létrehozni a lépték, az építészeti forma és tipológia tekintetében.

A hagyományos anyagból, de határozottan kortárs stílusban megvalósult döngölt földfalak lehetővé tették, hogy az épület tökéletesen beilleszkedjen a tájba, és erősítse a helyszínhez való kötődés érzését. Az anyag nagyon jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A program különféle funkcióit négy különálló épülettömegben helyezték el, amelyek egy központi teraszt fognak közre. A tömegformálás koherens léptéket hoz létre a környező épületek karakterével, lehetővé téve a projektnek a falu építészeti környezetébe történő tágabb integrációját. A régi és az új közötti kapcsolatot csak egy földalatti összeköttetés biztosítja, amely lehetővé teszi a meglévő és az új egymás mellé helyezését anélkül, hogy azok érintkeznének egymással.

A projekt egyik mozgatórugója volt az épületben a vízforgalom is. A konzolos szerkezetek a zöldtetők által elnyelt esővizet a központi terasz medencéjébe irányítják, ahol összegyűjtik. A terasz körvonalain lévő keskeny rések lehetővé teszik, hogy a felesleges víz egy föld alatti ciszternában legyen összegyűjtve későbbi felhasználásra. A természetes párolgás révén a borospince alatt elhelyezett víztartály biztosítja a bor megfelelő tartósításához szükséges páratartalmat egész évben.

A levegő állapotának szabályozása fontos szempont, amelyet alaposan átgondoltak a tervezők. Maga a borospince is a föld alatt található, hogy élvezze az egyenletes hőmérsékletet. A pincét a födém finom nyílásain beáramló, gyenge természetes fény világítja meg, árnyék- és fénysorokat generálva, amelyek a mélység és a titokzatosság érzetét keltik.

A pincébe belépve a látogatók az érzékszervi élmények világába jutnak, ahol a borkészítés látványai, hangjai és aromái magával ragadó élményben részesítik őket.

Látványtervek: v2com / JSPA Design

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások