hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild ebuild

EBI Építésaktivitási Jelentés Q4 2021: Észak-Alföld a fókuszban

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2021 Q4 – 3. rész


buildecon | 2022.02.18

Tavaly ugyan kisebb értékben kezdődtek projektek az Észak-Alföldön mint 2020-ban, de az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatója így is meghaladta a 2019-es szintet.

Az utóbbi években lényegesen magasabb értékben indultak el építőipari kivitelezések az Észak-Alföld régióban 2017 előtthöz képest. 2017 és 2018 kiugróan magas építőipari Aktivitás-Kezdést hozott, de 2019-ben és 2020-ban is magas maradt. 2021-ben ugyan kisebb értékben kezdődtek meg építkezések, mint 2020-ban, de az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatója így is meghaladta a 2019-es szintet, illetve továbbra is jóval magasabban alakult a 2017 előttinél. 

Társasházi lakásépítés az Észak-Alföldön

Tavaly a társasházi lakásépítési Aktivitás-Kezdés ugyan némileg nőtt a régióban 2020-hoz képest, de továbbra is messze elmaradt a 2016-2019 közötti időszakot jellemző számoktól: 2019-hez képest például több, mint 30 százalékkal. 2016 és 2019 között olyan nagyobb összegű beruházások munkálatai kezdődtek meg a területen, mint a Párizsi Udvar II. és IV.üteme vagy az Ispotály lakópark Debrecenben illetve a János-hegy lakópark Nyíregyházán. A 2021-es alacsony számok ellenére is indult nagyobb társasházi beruházás a területen, mint a Debreceni utcai társasházak Hajdúböszörményben, vagy a Platanus Lakópark I. üteme Debrecenben. 

A 2021 első 9 hónapjára rendelkezésre álló adatok szerint az idei évben a régióban az Aktivitás-Kezdés további jelentős bővülése várható, az építési engedélyek számában ugyanis jelentős ugrás volt megfigyelhető tavaly január és szeptember között, a területen 90 százalékkal több engedélyt adtak ki 2020 azonos időszakához képest, míg az országos növekedés csupán 30 százalékos volt a két időszak között a KSH számai szerint.
  
Nem-lakáscélú magasépítési projektindulások az Észak-Alföldön

2021-re jelentősen növekedett az elindult kivitelezések értéke a régióban, és még a 2018-as eddigi legmagasabb összeget is túlszárnyalta. Így összességében az EBI Építésaktivitási Jelentés magasépítési Aktivitás-Kezdése rekordot döntött 2021-ben a területen. Elkezdődött például az East-West Gate intermodális logisztikai központ építése Fényeslitkén, a Lego fröccsöntő csarnok III. ütemének és a csomagoló üzem és raktár III. ütemének kivitelezése Nyíregyházán. Szintén tavaly indultak el az építési munkái a Semcorp szeparátorfólia-gyártó üzemnek Debrecenben, illetve a Tiszakavics Hotelnek Szolnokon. 

Az Aktivitás-Kezdés várhatóan 2022-ben is magas maradhat, hiszen az előzetes hírek szerint idén elindulhatnak a BMW gyárának nagy alapterületű épületkivitelezési munkái.

Mélyépítési Aktivitás-Kezdés az Észak-Alföldön

Míg az elmúlt években az M4-es út munkálatai, illetve a BMW beruházáshoz kapcsolódó projektek táplálták a mélyépítési Aktivitás-Kezdést a régióban, (utóbbi kapcsán elkezdődött például az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet infrastruktúra-fejlesztés I. és II. üteme, vagy a Debrecen-Füzesabony vasútvonal I. üteme) az elindult mélyépítési munkák összege jelentősen visszaesett 2021-ben az Észak-Alföldön, és 2015 óta nem volt ilyen alacsony. A 2021-es legnagyobb beruházások között említhető a korábban már a magasépítési projektek között feltűntetett East-West Gate intermodális logisztikai központ mélyépítési munkálatai, valamint Nyíregyházán a Városi Stadion projekt. 

EBI Építésaktivitási Jelentés 2021 Q4

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködése, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá. A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások