hír exkluzív buildecon EBI Építésaktivitási Report ELTINGA ebuild

EBI regionális építésaktivitás a Nyugat-Dunántúlon

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2022 Q1


buildecon | 2022.05.12

2022. 1. negyedévében bővülés volt megfigyelhető a Nyugat-Dunántúlon induló építőipari kivitelezésekben: az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatójának értéke itt a 90 milliárd forintot közelítette (több mint 2021 bármelyik negyedévében volt).

Az első negyedév javuló számai még kevésbé látszottak a legutóbbi 4 negyedéves értékeken a gyenge 2021-es számok miatt, az elmúlt egy évben a magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés 150 milliárd forint alatt maradt. A mélyépítéseknél az elmúlt 4 negyedévben valamivel több mint 70 milliárd forintos összegben indultak el kivitelezések. A kezdődő építőipari munkálatok összértékét tekintve egyébként a csúcsévnek 2018 számított a Nyugat-Dunántúlon, amikor az M85-ös út munkálatai jelentősen felfelé lökték az Aktivitás-Kezdés mutatót, de ekkor indult el például az M8-as Körmend-Rábafüzes szakaszának kivitelezése is. 

Társasházi projektek a Nyugat-Dunántúlon

A társasházi lakásépítések esetén az elmúlt két év legmagasabb Aktivitás-Kezdés mutatóját produkálta a Nyugat-Dunántúl 2022 1. negyedévében. Ebben a régióban 2016-18 között volt a csúcson az induló társasházi lakásépítési projektek összértéke, ezután csökkenésnek indult, azóta pedig az éves összegek stagnáltak. 2017 és 2018 között több nagyobb összegű projekt kivitelezése kezdődött meg a régióban, például a City House lakópark Mosonmagyaróváron, vagy a Rakpart22 társasház és a Vénusz Garden társasház Győrben. Bár 2020-21-ben alacsonyabb volt az Aktivitás-Kezdés, ekkor is indultak beruházások, mint a Márta Rezidencia idősek otthona Nagycenken, illetve a Keszthely Bay Resort lakópark I üteme Keszthelyen. Az idei első negyedévben a legnagyobb projektek között kezdődött meg a Hattyú utcai társasházak építése Győrben. 

A KSH számai szerint az utóbbi két évben 2020 és 2021-ben lényegesen kevesebb lakásépítési engedélyt adtak ki a Nyugat-Dunántúlon, mint 2016-2019 között. Különösen alacsonyabb volt a nem egylakásos épületben helyet kapó otthonokra kiadott engedélyek száma. Azon társasházi projektek azonban, melyek az idei évben még megszerzik az építési engedélyt 2026 végéig 5%-os áfa mellett értékesíthetik lakásaikat, tehát az engedélyeztetés idén még növekedhet is akár, ami már látszott az első negyedévben is. Ezek a beruházások azonban várhatóan csak akkor indulnak majd el, ha azt a piaci környezet is lehetővé teszi. 

Nem-lakáscélú magasépítések a Nyugat-Dunántúlon

A nem lakáscélú magasépítéseknél 2020 és 2021 kimagasló Aktivitás-Kezdést hozott a Nyugat-Dunántúlon. Az ekkor indult projektek között olyan beruházásokat találhatunk, mint a Port Hotel Medical & Spa szálloda Hévízen, a Mindszenty József Múzeum beruházás, vagy a Nestlé Purina állateledel-gyártó üzem T4 üteme Bükön. A 2021-ben kezdődött legnagyobb nem lakáscélú magasépítési projektek között említendő a Vízi Élménypark élményfürdő Győrben, valamint a Nestlé Balaton üzemépülete Bükben. 

Az idei év sem indult rosszul, a kiugróan magas számokat hozó 2020 utolsó és 2021 első negyedéve után az utóbbi hat év harmadik legmagasabb Aktivitás-Kezdése jellemezte a régiót. 2022 februárjában indult el például a kőszegi Kutató-Fejlesztő Központ és Campus felsőoktatási épület építése.

Mélyépítési munkák a Nyugat-Dunántúlon

A Nyugat-Dunántúlon 2018 hozta messze a legmagasabb mélyépítési Aktivitás-Kezdést, ami az M85 gyorsforgalmi út különböző szakaszainak építésének köszönhető, de ekkor indult az M15 autóút M1 autópálya-Rajka közötti szakaszának beruházása, valamit a már említett M8 gyorsforgalmi út Körmend-kelet-Rábafüzes közötti szakaszának építése is.

A 2018 utáni években 1-1 nagyobb projekt indulása kapcsán ugrott meg a mélyépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató, mint például az M85 gyorsforgalmi út Fertőrákos csomópont- Sopron országhatár szakasz építése volt 2019 Q3-ban, vagy a 83. főút Győr és Tét közötti két szakaszának beruházásai 2020 Q3-ban.

A régióban megkezdett mélyépítési munkák összege 2022 első három hónapjában kiemelkedően nagy volt a 2021-es év bármelyik negyedévéhez viszonyítva, szinte közelítette a tavalyi teljes év Aktivitás-Kezdés értékét. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások