épületek cikk

Egy anyag finn multifunkcióban és a cseh természetben


d.adel | 2020.07.15

Ahogy a mindennapi élet újabb és újabb területe, az építészet is egyre inkább a fenntarthatóság és az olyan természetes alapanyagok felhasználása felé fordul, amelyek életciklusuk alatt a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják.

Különösen fontos szempont ez, ha az épület funkcióját magát is jövőorientáltság hatja át. Az Európa két különböző tájáról hozott formabontó épületen a tervezési elvek mellett a kül- és beltérben felhasznált anyagok energetikai és esztétikai szempontból is ezt a lehetőségeket kínálták.

Natura 2000 Csehországban

A Cseh kisvárosban, Pardubiceban működő Natura Park, az Európai Unió tagállamai által létrehozott, a természet sokféleségének megőrzésére, és a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelmére létrehozott Natura 2000 projektjének része.

A projekt alapvető célkitűzése volt egy olyan oktatási és információs központ életre hívása, amely öko-tanácsadó szerepet is ellát. Az épületnek a funkciójához illeszkedő, könnyen megközelíthető, vonzó természeti környezet, a Chrudimka folyó nyakláncának elnevezett szélesebb körű városépítészeti projekt területe adott hátteret.

 

Filip Klozar és Jaruslav Krupa koncepcióját a környék gazdag élővilága, ezen belül is a környező fák tekintélyes lombkoronája és az azokon megcsillanó pókhálók is megihlették. Szempont volt, hogy a munkálatok során egyetlen fát se kelljen kivágni, az épület pedig szervesen integrálódjon a környezetébe.

Az épület funkcióit három szintben rendezték el. A főbejárat a Chrudimka folyó partja mentén lévő ösvényről indul, amely ezáltal parti sétánnyá is vált, és a ház középső szintjén vezet a fogadócsarnokba és az információs központba. A talajszint alatti emeleten az ablakok speciálisan kialakított helyének köszönhetően – a tereppel szoros kapcsolatban lévő kilátás szokatlan perspektívát nyújt. A talajszint alatti termekből közvetlen a kapcsolat a kinti ökológiai oktatási helyszínek felé. A terep elrendezését úgy módosították, hogy egy amfiteátrum jellegű tér keletkezzen. A felső szinten található két terem egyikéből a fák koronáira, a másokból pedig a folyóra nyílik a kilátás.

A komplexum földalatti szerkezetei monolit vasbetonból, a föld felettiek pedig teljes egészében tömör faszerkezetből készültek zöldtető alkalmazásával. A homlokzatok felületképzéséhez a tervezők szerelt átszellőztetett burkolat mellett döntöttek, amelyhez a Cembrit Patina Original szálcement burkolatát választották.

Ennek a homlokzati kialakításnak amellett, hogy a tervezői kreativitásnak széles teret enged, külön előnye a tartósság, a könnyű kezelhetőség, és a gyakorlatilag karbantartás nélküli üzemeltethetőség. A belsőépítészeti megoldásoknál is a környezetbarát anyagok élveztek előnyt, ahogyan a fűtési rendszer (a környező erőmű maradék hőjét hasznosítják) és a burkolatok megtervezésénél is az újrahasznosítás, mint elv kiemelt szerepet játszott.

Gigászi puzzle Finnországban

A multifunkció ritkán annyira releváns kifejezés, mint a finnországi Oulu város Kastelli Iskolájának esetében: a helynek egyszerre kell helytállnia általános iskola, gimnázium, könyvtár, sportközpont és rendezvényhelyszín szerepében. Ebből fakadóan a munka számos komoly kihívást tartogatott mind a tervezés, mind pedig a kivitelezés során.

A feladattal egy tapasztalt hazai nagyágyút, az Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oyt bízták meg, akik nevéhez olyan ikonikus épületek kötődnek, mint a kotkai Vellamo Tengerészeti Központ, vagy az Espooban található Haltia Finn Természeti Központ.

A tervezésnél Petri Saarelainen a népi építészet esztétikájához nyúlt vissza a virág alakú épületegyüttessel, amelynek minden „szirma” más-más feladatot lát el.

A Kastelli Iskola ún. életciklus-projekt, ahol 25 évig a kivitelező felel az állagromlásért, így az építőanyagok kiválasztása valóban az ő felelősségévé vált. Ennek során természetesen kulcsszempont volt a hosszú élettartam és a karbantartás-mentesség. Ezek a színes szálcement lapok amellett, hogy kifejezőek, ilyen szempontból is praktikusak: ellenállnak az időjárási szélsőségeinek is, minden körülmények között megtartják az eredeti alakjukat, miközben a rothadásnak és a gombásodásnak is ellenálnak, karbantartási igényük szinte nulla.

Kiemelt figyelmet kapott a homlokzat, ugyanis ez teremti meg az egységet a merész ívek és a hangsúlyos, fiatalos színvilág között. A 14 különböző árnyalatban pompázó külső burkolatot Cembrit Cover szálcement lapokkal oldották meg, amelyek szinte korlátlan színválasztékban készülnek. „Kb. 10 000 négyzetméteres nagyszerű kirakós játék volt a homlokzat, ahol minden tábla egyedi, csak a helyére kellett illeszteni.” – mesélte Hanna Keskiaho, a kivitelezésért felelős fővállalkozó, a Lemminkäinen mérnöke.

Az egyedi méretre vágott homlokzati panelek felhelyezése a kivitelezők szerint egy gigászi puzzlere emlékeztetett, ahol minden darabnak éppen a helyére kellett passzolnia, ezért mindehhez elengedhetetlen volt a gondos tervezés és a hajszálpontos méretezés.

Fém, kerámia és szálcement alapanyagú, szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé a CRLT Solutionnak köszönhetően. A cég márkafüggetlen forgalmazóként a Cembrit, Eternit és Cedral szálcement anyagok, a Möding kerámia homlokzatburkolatok és a KJG és Ruukki fém homlokzatburkoló anyagok kizárólagos hazai képviseletét látja el. Minden anyag esetén teljes rendszert kínál. Ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A fent említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

További információ: http://www.crlt-solution.hu

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások