díj cikk Mies van der Rohe díj panel

Egy panelfelújítás kapta a Mies van der Rohe-díjat


Csépé | 2019.04.11

Meglepő eredmény született a 2019-es Mies van der Rohe-díjon: a legrangosabb európai díjat egy panelfelújítás nyerte. A borzalmas nagy lakótömbön nem sokat változtattak: végighúztak előtte egy 3,80 m széles télikertet. Építészet ez?

A Grand Parc Bordeaux pojekt keretében 530 lakás kapott télikertet három tömbben. A hatvanas éveken épült tömb így elkerülte a bontást, helyette több teret, több fényt, több kilátást és jobb gépészetet kaptak a lakók, akik a felújítás alatt bent is lakhattak.

A meglévő ablakok parapetjét elbontották (az azbeszt szigetelések eltávolításával), helyükre nagy üveg tolóajtók kerültek (belső hőszigetelő függönnyel), a fürdőszobák elektromos rendszerét lecserélték, és készült két új, nagyobb lift. A lakásokat is felújították.

Minden lakás 3,80 m széles télikertet kapott előregyártott vasbetonból, kívül könnyű polikarbonát paneleket helyeztek el, és üveg korlátok készültek, és fényvisszaverő függöny került fel.

A felújítás 12-16 napot vett igénybe lakásonként.

A tervezők: Anne Lacaton, Jean Philippe Vassal (Lacaton & Vassal architectes), Frédéric Druot (Frédéric Druot Architecture); Christophe Hutin (Christophe Hutin Architecture)
Építtető: AQUITANIS
Fotó: Philippe Ruault / EUmiesaward

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások