cikk

Élek és sarkok fehérben


d.adel | 2023.12.14

Belvárosi keskeny telek Bécsben, a Duna-csatorna mellett, kihívásokkal teli helyszín, szűk tér. Az eredmény egy fehéren csillogó látványos épület. Így készült a THE ROCK Radisson RED Vienna homlokzata.

Oliver Kupfner építész, grazi INNOCAD iroda vezető tervezőjének elképzelése a bécsi Duna-csatorna partján, egy bonyolult építési helyszínen valósult meg. A keskeny telken egyszerre kellett a beruházó elvárásait teljesíteni és a történelmi környezetben egy modern épület identitását megtalálni. A „THE ROCK Radisson RED Vienna” esetén a tervező azt az építészeti nyelvezetet találta megfelelőnek, amit egy tiszte fehér fém homlokzat monolitikus megjelenése kínált a folyó partján. A tető és falburkoló rombuszok ezrei kerültek az épületre, amelyek átforduló tető és homlokzati anyagként feszülnek annak teljes kubusára.

A tervezőiroda egy kézben tartotta az épület és környezete minden részletének kialakítását. A Bécs városának szigorú beépítési előírásaira tekintettel, de a lehetőségeket ezek között maximálisan kihasználva valósult meg a hasznosítható tér példaértékű beépítse. A városrendezései elveket szem előtt tartva, az építészeti és belsőépítészeti tervezés során olyan részletkérdésnek tűnő előírásokat is figyelembe kellett venni, mint hogy az egyik utcai fronton 21, a másikon pedig 16,27 méter lehetett az ereszmagasság.

A saroktelek hatékony beépítéséhez szükséges is volt az a legapróbb részletekig kidolgozott terv, amelynek eredményeképpen egy látványos tetőtéri bár is gazdagítja a szállodai élmények sorát. A Bécs 2. kerületének központi helyén álló szálloda 2022-ben nyitotta meg kapuit, és 179 szobával, terasszal, étteremmel, fitnesz részleggel, rendezvényhelyszínnel és barátságos skybárral várja a látogatókat.

Sokezer gyémánt kívül belül

A gyémánt formájú alumínium rombuszokkal burkolt homlokzat az építész szerint finom ellenpontja a több mint 100 tükörüvegű ablak szigorú rácsszerkezetben történő megjelenésének. Ezek tükröződve nyelik el a környezet mozgását. A látványos homlokzati megoldás az építész és a kivitelező, Klaus Zidek bádogos mester támogató együttműködésével jöhetett csak létre ilyen részletekig kidolgozott precizitással. És persze az anyagválasztáson is sok múlott. Az építész elképzelését az épület sarkaira vagy éppen az ablakok beépítésének esztétikájára vonatkozóan csupán egy ilyen könnyű és jól megmunkálható anyaggal lehetett megoldani, mint amilyen az alumínium.

A Klaus Zidek által vezetett kivitelezőcsapat az egyes részletmegoldások kidolgozásán már a tervezési fázisban együttműködött az építészekkel. Ám az olyan részleteket, mint a tetőre változó dőlésszöggel átforduló homlokzat, csak a helyszínen lehetett igazán jól átlátni, egyeztetni és megvalósítani.

Joggal mondható, hogy kézműves munka volt ez a javából. A végeredményen ugyanis nem látszik, milyen mennyiségben készültek az egyes részeltek kézzel, a helyszínen.

A látvány is önmagáért beszél: a bádogos szakkivitelező valóban minőségi, kézműves munkát végzett az átfordulásokkal, valamint a több tucatnyi ablakcsatlakozással és a homlokzaton kialakított rejtett vízelvezetéssel.

  • Funkció: Négycsillagos szálloda, Bécs
  • Építészet: Oliver Kupfner, INNOCAD (Graz)
  • Kivitelező: Klaus Zidek GmbH
  • Homlokzat típusa: homlokzatburkoló rombusz 44 × 44 cm, P.10 tiszta fehér
  • Fotó: PREFA | Croce & Wir

További információ

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások