hír

Elhunyt Janáky István


Csépé | 2012.08.07
Augsztus 6-án, hétfőn elhunyt Janáky István Ybl-díjas építész DLA, a MOME egyetemi docense. Egy hódmezővásárhelyi kooperációs értekezleten lett rosszul, majd kórházba került, ahol hétfőn hunyt el. 74 éves volt.

Mónus János értesítette az Építészfórumot:

Meghalt Janáky István

Tudom, hogy nem nagy mondat: alapvetően meghatározta a szemléletemet. Miért van az, hogy Molnár Péterek, Jánossyk, Szroghok és Gulyások sosem kapnak Kossuth-díjat, így Pista sem? Elfogyott az utolsó szakmai érvem.

Mónus János

A wikipedián az életrajza:

A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán szerzett diplomát 1961-ben. A MÁV Vasúttervező Vállalat Magasépítési Osztályán helyezkedett el, majd 1963-tól 1999-ig az IPARTERV tervezőjeként dolgozott, 1985-től főmunkatársi státuszban. 1974-től a MÉSZ Mesteriskola vezető építésze, a tanulmányi bizottság tagja. A Charta '77 mozgalmat aláírásukkal támogató hazai értelmiségiek egyike. 1977-től a később megszűnt MTA Vizuális Kultúra Munkabizottság tagja. A Magyar Építőművészek Szövetsége és a Magyar Építészkamara tagja. 1990-ben Ybl-díjjal, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetéssel jutalmazták. 1997 óta főként családi házak tervezésével foglalkozik. 2007-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára. Publikációi mellett könyvei és szépirodalmi jellegű írásai is megjelentek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa 2011-ben aranydiploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét.


A wikipedia oldala

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások