sebesp | 2013.04.15
A hamburgi épület homlokzata algától zöldell, akár egy régen kitisztított akvárium. Igaz, utóbbival nehéz lenne meleg vizet biztosítani akár csak az aranyhalaknak is...

A napokban adták át az Arup tervei alapján megépített épületet, mely a homlokzatán elhelyezett bioreaktorokkal biomasszát és hőt képes termelni. Az összesen 129 darab, egyenként 0,70 x 2,50 méteres bioreaktor-panelt az épület délkeleti és délnyugati homlokzatain helyezték el.

A bennük végbemenő folyamatokat energiafelügyeleti központ irányítja, mely a napenergia által termelt hőt és az algatermelést vezérli. Jan Wurm, az Arup európai kutatásvezetője szerint „biokémiai folyamatok alkalmazásával az épületek homlokzatán, mellyel egyszerre energiát tudunk termelni és árnyékolást is biztosítunk, egy valóban innovatív koncepció jött létre. Fenntartható megoldássá válhat a városi környezetben történő energiatermelésre, ezért nagyszerű látni, hogy már valós körülmények között tesztelhetjük.” A megoldás további előnye, hogy hő- és hangszigetelő réteget is képez az épület homlokzatán.

A hamburgi International Building Exhibition programjának részeként átadott BIQ House létrehozásában SSC Strategic Science Consultants és az osztrák Spittelwerk Architects voltak a multinacionális Arup partnerei. Mint már korábban írtunk róla utóbbi cég kutatói biztosak abban, hogy a következő néhány évtizedben az új technológiák gyökeresen átformálják a nagyvárosok építészetét.

Forrás: www.dailymail.co.uk
Forrás: inhabitat.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások