hír épületek exkluzív Bázel Grosspeter Grosspeter Tower megújuló energia NApenergia Svájc

Energia a homlokzatról – Grosspeter Tower, Bázel: a homlokzat, mint naperőmű


Ware-Nagy Orsolya | 2018.07.02
Elkészült a bázeli Grosspeter Tower. A zürich-i székhelyű tulajdonos, a PSP Swiss Property ebből az alkalomból hivatalosan is megnyitotta ezt az energetikai szempontból példaértékű épületet. Első pillantásra nem egyértelmű: az elektromos áram jelentős hányadát a homlokzat termeli.

A megrendelő kifejezett kérése volt, hogy az épületet minden tekintetben fenntartható módon tervezzék meg. E törekvéseket különösképpen a homlokzat működése fejezi ki: a homlokzatba integrált fotovoltaikus elemek által termelt elektromos áram az épület energiaigényének jelentős hányadát fedezi. Mivel a homlokzati napelemek mint burkolóelemek szinte észrevétlenek, a svájci Burckhadt + Partner tervezői építészeti eszközzé léptethették elő az általában csupán a gépészet részeként megjelenő elemeket.

A magasabb és alacsonyabb épületegység szigorú homlokzati rendszere már messziről szembetűnik. A Grosspeter Tower a város egy prominens területén épült, az SBB vasútállomáshoz vezető vasútvonal mentén kirajzolódó látképet gazdagítja. A hatemeletes alsó részben szálloda, konferenciatermek és irodák vannak, a közel négyzetes alapterületű torony pedig további irodatereket kínál. A homlokzati megjelenés tervezésében nagy szerepet játszott a megrendelő kifejezett kérése, hogy legfeljebb a teljes felület fele legyen transzparens. Minél kisebb az üvegfelület, annál kisebb a hőveszteség és a nyári túlmelegedés, így egyensúly jön létre a nappali természetes fény és a kellemes beltéri klíma igénye között.

A nem mindennapi épület megvalósítása során az építészek élvezhették a technikai innováció adta lehetőségeket. „Épphogy elkezdtük a homlokzat tervezését, amikor egy jelentős fejlesztés történt a napenergia piacán” – avat be a részletekbe Andreas Kaufmann, a Burckhardt + Partner projektvezető építésze. A napelemeket 2014-ig csak szabvány méretekben gyártották, most azonban lehetőség nyílt a személyre, projektre szabott méretek megrendelésére.

Az irodaegységek rugalmas alakíthatóságát, szinteken átívelő összenyithatóságát elősegítendő minden iroda alap felszereltséggel készült. A PSP Swiss Property elmondása szerint a teljes bérelhető terület több mint 80%-át máris kiadták vagy lefoglalták.

A Grosspeter Tower, amelynek homlokzata gyakorlatilag egy naperőmű, nem csupán technikai, energetikai és esztétikai szempontból iránymutató, hanem mindezeken túl kifejezi a változatos városi beépítés szükségességét, és a Bázeli kanton véges beépíthető területeinek hatékony felhasználására is példát mutat. Az energetikailag példás szerkesztés és a klasszikus, időtlen építészeti nyelv kombinációjának köszönhetően az épület máris számos díjat nyert, köztük a „Legjobb svájci szolár épület 2017” címet az új építések kategóriájában. Továbbá elnyerte a Prixforix 2018 harmadik díját, és a sun21 Faktor-5 2018 díját.

A Burckhardt + Partner irodát 1951-ben alapították Bázelben. Az elmúlt 65 év során jelentősen hozzájárult Svájc építészetének formálásához, és nemzetközi sikereket is elért. Jelenleg öt irodájuk működik Svájcban, három pedig Németországban.

Forrás: angol nyelvű sajtóanyag

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások