exkluzív épületek Budapest hotel

Épületbejárás keretében ismerkedtünk meg az Aria Hotel Budapest épületével


Ware-Nagy Orsolya | 2019.10.18

Tegnap délelőtt, a Média Építészeti Díja shortlist kihirdetését követően, épületbejárás keretében tekinthettük meg az eseménynek is helyet adó Aria Hotel Budapestet.

A Szent István Bazilika szomszédságában, a Hercegprímás utca 5. szám alatti foghíjtelken több periódusban épült épület bontása és az azt megelőző, részletes felmérések alapján készült újjáépítése nagy vihart kavart szakmai körökben néhány évvel ezelőtt. Az épület három szinten is védett volt: egyrészt világörökségi területen helyezkedik el, másrészt az utca területi védelem alatt áll, harmadrészt az épület egyedi védelmet is élvezett. Mindezekért a tervezést komoly kutatás előzte meg.

A 2015-ben megnyitott luxus butikhotel építészeti terveit Szécsi Zsolt készítette. Az épületben 47 szobát alakítottak ki hat szinten. Az amerikai tulajdonos hoteljeire az egyedi tematika jellemző: a budapesti hotelt a különböző zenei irányzatok szerint alakították ki. Miközben egyes elemek, mint a kandallót idéző dekoráció, vagy „cseppekből” álló tükör mindegyik szobatípusban megjelenik, a szobák színvilága és a berendezési tárgyak négyféle dizájnt kaptak: készült egy klasszikus, egy opera, egy jazz és egy kortárs tematikájú szárny is.

Az eredeti formájában visszaépített épület belső udvarát a földszint felett fedték le, így jött létre a lobbytér, amelyből elérhető az étterem, a spa, a konferenciaterem és a szobákhoz vezető liftek és lépcsőházak. A lobby lefedésének érdekessége, hogy a gerendák és a tető is üvegből készült, így teljesen áttetsző – ezen kívül ilyen csak New Yorkban van. Ez különösen az emeleti függőfolyosókról látványos, amelyek privát erkélyekké minősültek át.

Mivel a szobák az épület sarkaiból közelíthetőek meg, a jazz, opera és kortárs szárnyakban szintenként csupán 2-2 szoba nyílik a lift-lépcsőház előteréből, a klasszikus szobák esetén pedig szintenként legfeljebb négy szoba, ennek megfelelően a liftek és az előterek is viszonylag kicsik, ami a szobák privát jellegét erősíti: a szállóvendég az emeleti szinteken nem, vagy alig találkozik más vendégekkel.

Az épület színes, már-már túlburjánzó belső tereit Varró Zoltán belsőépítész tervezte. A belső terekben számos falfelületen és a függőfolyosók feletti üvegfelületeken is megjelenő karikatúrákat a cseh grafikus, Jozef Blecha készítette.

 Az épületet kétszer választotta a közönség Európa legjobb hoteljének, 2017-ben pedig a világ legjobb hotelje lett a TripAdvisor oldalon. Árban is csúcstartó: a Gresham Palotában lévő Four Seasons után a második legdrágább hotel Budapesten.  A tetőteraszról szinte megérinthetjük a Bazilika kupoláját, de körbetekintve a Budai Várnegyed és Pest különböző tornyai is páratlan látványt nyújtanak.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások