exkluzív épületek cikk

Érd környéke – 7. rész: Diósd II.


Timon | 2024.03.04

Város a fővárosi agglomerációban, Pest vármegyében, az Érdi járásban, annak legkisebb területű települése, Magyarország legkisebb városa.

Nemzetőrök emlékműve. A városközpontban található Perczel Mór tábornok és a diósdi nemzetőrök emlékműve. Az 1848. márciusi események során 41 fő diósdi férfi, az akkori férfilakosság ¼-e állt önként a nemzetőrök sorába. A nevek olvastán kitűnik, hogy zömmel svábok (németek), kisebb részben rácok (szerbek), de mindenképpen magyar érzelműek voltak. Perczel Mór, Fejér vármegye nemzetőr-parancsnoka irányítása alatt fegyverrel védelmezték az országot. A bronzból öntött mellszobrot Domokos Gábor érdi szobrászművész alkotta. A mészkő talapzaton korabeli bronz csákó, kard és zászló látható. Felavatására 1998. március 15-én, a forradalom kitörésének 150. évfordulóján került sor.  

I.világháborús emlékmű. A város szívében áll. Berecz Gyula 1942-ben állította fel. A szögletes pillér két oldalán, fehér márványtáblákon olvashatók a hősök és a háború áldozatainak nevei. Kozák Attila iparművész Trianon emlékművel egészítette ki, amit 2006. június 4-én avattak fel. dr. Ravasz István hadtörténész mondott ünnepi beszédet és dr.Rostás Sándor missziós atya szentelte fel.

A II. világháború diósdi áldozatainak emlékműve. A városközpontban, a templomkertben található. A kőemlék keresztet formáz. Két oldalán 83 személy neve olvasható, akik a háborúban vagy a város területén folyó harcokban vesztették életüket, illetve az 1945. január 9-i „málenykij robotra” hurcolták el, és sohasem tértek vissza szeretteikhez. Eőry Emil érdi szobrászművész alkotása fagyálló, bolgár vraca keménymészkőből. 1994. január 9-én Dr. Takács Nándor székesfehérvári megyés püspök szentelte föl.

Barátság-kút. A Polgármesteri Hivatallal szemben áll. Szőke Lajos szobrász és Antal Sándor kőfaragó munkáját dicséri, a megbékélés és megbocsátás jegyében a németek kitelepítésének 50. évfordulóján, 1997. szeptemberében nagyszabású ünnepség keretében avatták fel. Szépen gondozott pihenő parkban, kristálytiszta vizével hívogatja a szomjazó embereket. Fehér mészkő pillér két oldalából apró rézcsövön folyik ki a víz az alatta kialakított félköríves, kis medencékbe. A pillér tetején két, egymásnak háttal fordított ívet fenn kőkapocs fog össze, csúcsát kőgömb díszíti. A kút az élet szimbóluma.

Anya gyermekével kétalakos bronzszobor. Ifjúság útja 108. szám alatt áll. Szőke Lajos szobrász alkotását 2000. július 11-én állították fel a játszótér árnyas fái alatt. Hasáb mészkő talapzaton, fiatal nő hátradőlve két karjával gyermekét tartja, aki bal lábával a nő hasának támaszkodik. A nő mezítlábas, rövid lófarkas figura, jobb kezével a fiú kezét fogja, bal kezével a gyermek törzsét támasztja.  

Tájház. Béla utca 2. a központba vezető út mellett. Az Önkormányzat az 1990-es évek elején vásárolta meg a házat a háború előtt kocsmárosként dolgozó Schober Mihály szőlősgazda örökösétől. Az egykori borospincéből alakították ki, a sváb lakosság tárgyi és szellemi kultúráját szolgálja. 1997-ben nyitották meg. Széles, nyeregtetős épület, kettős kéménnyel. Bejárata a végfal bal sarkán nyíló kosáríves, kőkeretes kapu. Oldalt a járda lankásan emelkedik, így a belső tér lassan a föld alá kerül, apró négyzetes pinceablakokkal. A pince 12 méter hosszú, bolthajtásos. Az 1800-as évek berendezéseihez hasonló asztalokat és padokat helyeztek el benne. A falakon és a padozaton régi mezőgazdasági eszközök és szerszámok láthatók. A padlás egykor gabona és takarmány tárolására szolgált. Ma hasznos funkciót betöltő Helytörténeti Múzeum. A diósdiak Tájházukban hangulatos családi összejöveteleket rendeznek.

Diósdi Országzászló. Az emlékművet Diósd 1000 éves fennállásának és a trianoni békeszerződés 90. évfordulójának emlékére 2010. június 6-án avatták fel. Az újabb emlékmű már nem a nemzeti gyász megtestesítője, hanem a jövőbe tekintő magyar nemzeti egység kifejezője. Az emlékművet Diósd Önkormányzata megbízására Makovecz Imre Kossuth-díjas építész és Dárdai Balázs építész tervezte.  Diósdon, az Árpádházi Szent Erzsébet és a Vadrózsa utca sarkán, az M0-ás körgyűrű mentén létesült. Mintegy 7 méter magas, kerek kunhalmon 33 méter magas acélcső torony áll, melynek közép részén, két íves konzolon a Nap és a Hold jelképei láthatók. A dombra a négy égtáj felől négy lépcső vezet. Az árbocon 18 négyzetméteres piros-fehér-zöld magyar lobogó leng. Az emlékmű befejezetlen. A tervek szerint körben a Nagy Magyarország vármegyéinek címereivel ékesített boltíves falazat létesülne. – Az országzászlók történetét az Érdi Országzászló leírásánál ismertettük.

INTERSPAR hipermarket. Balatoni út 2/a. Hatalmas, lábakon álló, szürke bevásárló központ. Sarkán vízszintes, vörös csíkban fehér felirat: INTERSPAR.

Sport- és Szabadidő Központ. Gyár utca 40. Műfüves kézilabda csarnok, rácsos tartó lefedéssel. 2010-ben nyílt meg.

Focipálya. Tisza utca 12. Gyepes labdarúgó pálya, egyik oldalán földsánccal a nézőknek.

Képek:  

 1. Nemzetőrök emlékműve
 2. I. világháborús emlékmű
 3. II. világháború diósdi áldozatainak emlékműve
 4. Barátság-kút
 5. Anya gyermekével kétalakos bronzszobor
 6. Tájház
 7. Diósdi országzászló
 8. Diósdi országzászló a magasból
 9. INTERSPAR
 10. Sport- és Szabadidőközpont
 11. Focipálya
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások