exkluzív épületek cikk

Érd Ófalu építészeti emlékei – 4. rész


Timon | 2023.05.28

Az érdi Szent Mihály kút a 24°C-os ártézi vizet szolgáltatja, amit gyógyvíznek nyilvánítottak. Az érdi vizet az oktogonális alaprajzú, kúpos zsindelytetővel fedett kútházban gyűjthetik az érdiek. A kút mellett létesített fürdő a 42°C-os termálvizet hasznosítja. A fürdő és a ráépült Termal Hotel azonban zárva van. A város csodálatos vízkincsével rosszul sáfárkodik.

Szent Mihály-kút. Érd Ófalu Római út 8-12. szám alatt található a Szent Mihály kút. Az ártézi kútból az Érdi Városfejlesztési Kft. 470 méteres mélységből hozza felszínre a természetes ásványvizet. 2017-ben a berendezés szívófeje meghibásodott, ezért azt ki kellett cserélni. Zsirkai László, a Kft. ügyvezetője az Érdi Tv-nek elmondta, hogy javítás helyett új alkatrészt hoztak be külföldről, mert az megbízhatóbb megoldás volt. A kútházat Ágó Mátyás érdi főépítész tervei alapján építették meg. A kútház vörösfenyőből készített, nyolc páros oszloppal alátámasztott, kúpos zsindelytetőt hord, szélén ülőpad fut körbe. A tető alatt íves betonfalból vékony vascsövön folyik ki az ásványvíz. A fal egy nyílásában a PET palackok tölthetők fel. A kútház impozáns parkban foglal helyet. A kút páros telken áll: egyiken maga a kútház, a másik üres, akár palackozó üzem is épülhetne a szomszédban.

A kútházat 2017. szeptember 27-én, a névadó Szent Mihály ünnepén avatták fel. Az ötletgazda Cserfai Lajos érdi nyugdíjas volt, akit ezért 50 000 forinttal jutalmaztak. Elmondta, hogy szívesen fogyasztja az ártézi vizet. Az avató ünnepségen T. Mészáros András polgármester mondott beszédet. Az összefogást hangsúlyozta és a szép környezetet emelte ki. A kutat Hajdú Ferenc plébános áldotta meg, mondván: az élet megszentelt, nélkülözhetetlen eleme a víz. Dicsérte a névválasztást.

Ábel András helytörténész szerint 1910-ben gróf Károlyi Imre uradalma fúratta az első kutat az Érdtől kapott 40 katasztrális hold termőföldért. 189 méter mélyen a fúró beletört a földbe, de fölbugyogott a záptojás szagú, kénes bűzű ártézi víz. Akkor még nem volt áramellátás Érden, ezért – az érdiek szóhasználata szerint – „puffertartályos” megoldást alkalmaztak a folyamatos vízellátásra. 1980-ig működött a kút, ám a talajvíz beszivárgott, ezért meg akarták szüntetni, de a helyi lakosok ragaszkodtak a kúthoz. 1986-ban Glavati István építész két új kutat fúratott. 300 méter mélyről 24°C-os víz tört fel, 900 méter mélyről pedig 42°C-os. A kutak a Beliczay sziget ártéri erdős területén helyezkedtek el. Állami tulajdonban, a Pilisi Parkerdő gondozásában voltak.

A víz közkincs, elidegeníthetetlen állami tulajdon. Az állam a földalatti vizekre fúrási és vízjogi üzemeltetési engedélyek kiadásáról dönthet. A mostani két kút vízjogi üzemeltetése a városnak évente 13,6 millió forintjába kerül. A vízkészlet járulék díjának 80%-át akkor is fizetni kell, ha a vizet nem használják fel. Az üdülőszövetkezet korábban évi 100 000 m3 42°C-os termálvízre és 40 000 m3 24°C-os ártézi vízre kapta meg a vízjogi engedélyt.

Az vízhasznosításra alakult üdülőszövetkezet szállodává alakíttatta a kút szomszédságában lévő vendéglátóhelyet és Liget Termál Hotel néven üzemeltette. A hotel 1996 májusában, a kút kezelése 1997 áprilisában egy Kft. tulajdonába került. A hotel tulajdonosa, Fülemen Réka kiváló kapcsolatokkal rendelkezett: Mikola Istvánnak, az 1. Orbán-kormány népjóléti miniszterének a felesége volt. Az egészségbiztosító finanszírozta a fürdőkezeléseket. A gyógy- és strandfürdőt télen-nyáron zsúfolásig megtöltötte a közönség.

Érdi víz. A kút vizét gyógyvízzé nyilvánították. Az érdi víz „nátrium-hidrogénkarbonátos és kloridos ásványvíz, melynek fluorid-ion és metakovasav tartalma jelentékeny, szulfid-ion tartalma következtében a szulfidos ásványvizek csoportjához sorolható. Vastartalma kissé megnehezíti a felhasználását, a víz vasa nem agresszív, ami magas pH értékében is kifejezésre jut. Vízminőségi kategóriája szerint I. osztályú.”

2015-ben a kút és a fürdő váratlanul bezárt. Az akkori polgármester, T. Mészáros András felhívta a Kft. ügyvezetőjét, Dr. Fülöp Róbertet: „Ha nem folyik a víz, fellázadnak az érdiek. Oldjuk meg a dolgot!” A város kapott egy kulcsot a házhoz, és megegyeztek, hogy Érd fizeti a villanyt és a vízdíjat. Az elvégzett vizsgálatból kiderült, hogy a Kft. majdnem húsz évig semmi karbantartást nem csinált. A meleg vizes kútban 310 méternél elakadt a szivattyú, 348 méteren pedig vastag üledék képződött. A hideg vizes kútban 170 méterig lehetett lemenni, aztán több szűkület jelentkezett. A cső erősen korrodált. A kút vize sok kationt tartalmazott, ezen kívül több vas, mangán, ammónium és szerves mikroanyag volt benne a megengedettnél. A kutat ki kell tisztítani – határozott az önkormányzat. Ez drága eljárás lenne, s egyáltalán nem biztos, hogy sikerülni fog.

A Kft. a fürdőt már korábban is felajánlotta Érdnek 400 millió Ft-ért, de a város csak 1/10-ét, 40 milliót akart fizetni. A kutat bevesszük a Modern Városok Programba, az üzemeltetési jogot kell megszerezni és újra fúratni a kutakat A Településfejlesztési Koncepció 2014-2030 című dokumentum szerint kútfúrások esetén a következők várhatók: 1000-1200 méterről 46°C-os víz, 1600-2000 méterről 68-72°C-os víz, 3000 méterről 80-90°C-os víz nyerhető ki. Olyan fürdőkomplexum létrehozása a kiemelt feladat, amely egész évben működik.

2016. áprilisában a közgyűlés új kút fúrásáról határozott. A Beliczay szigeten lévő területet kellene a városnak megszerezni, ahol a kút van. Állami területen lévő erdőt azonban nem idegeníthet el a magyar állam. A feladat tehát: önkormányzati területet kell keresni. A Római út 10. szám alatti terület önkormányzati tulajdonban van, 2016-ban itt fúrták meg az új hideg vizes kutat. A víz magától feltört, de a folyamatos kitermeléshez szivattyú szükséges. 2017 őszén a Fővárosi Kormányhivatal határozatot hozott: „Érd vize természetes ásványvíz.” Ezt felírták a kútház szemöldökfájára is. A városnak vízjogi engedéllyel kell rendelkeznie, hogy ha jönne egy befektető 30 milliárd forinttal, tudjon gyógyfürdőt létesíteni.

A vízbázis 100 000 m3 termálvíz kitermelését engedi meg. Az új tulajdonos, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) „Kóser Ház”létrehozását tervezi itt, szintén jelentékeny mennyiségű termálvíz felhasználásával. Így az EMIH a városnak vízmegosztást javasolt. A szállodában minimum 100 szoba szükséges ahhoz, hogy a beruházás rentábilis legyen. Ehhez azonban az érdi építésügyi szabályzatot is módosítani kellene. Jelenleg itt tartanak a tárgyalások.

Liget Termal Hotel, gyógy- és strandfürdő Érd Ófalu Római út 9. szám alatt található. Budapesttől 15-km-re, az M7-es autópályán és a 6-os országos főközlekedési úton közelíthető meg. A Duna-partra homokos, szeles földút vezet árnyas fasorral kiépített, panorámás sétány helyett. 1990-ben Glavati István építész tervezte a Liget Termal Hotelt az uradalmi sóház vagy dézsmaház felhasználásával. A hosszú, nyeregtetős, egyik oldalán 12 kiugró tetőablakkal ellátott épületet beépítette az új szállóba. A Római és a Járom utca sarkán. „L” alakú épületben háromcsillagos szállodát telepített, mely 23 modern szobát tartalmaz, ebből 18 kétágyas, 1 db franciaágyas és 4 db négyágyas (2+2). A szobák pótágyazhatók. A szobák felszereltsége: a fürdőszobában káddal vagy zuhanyozóval, minibár, TV, internet, telefon, hajszárító, fürdőköpeny. Gyerekbarát szolgáltatások: gyermekágy, gyermek-ágynemű, fürdető kád, WC ülőke, etetőszék. Az étterem házias ételekkel és különleges borokkal szolgál. Nyáron hangulatos terasz, hidegebb időben a kávézó áll a vendégek rendelkezésére. Légkondicionált különtermek révén 20-120 fő leültetésére alkalmasak, konferenciák, tréningek, termékbemutatók, esküvők megrendezésére. Összenyitott két étterem megterített asztalokkal a nagy létszámú szíves vendéglátás szép példája.

A hotelhez gyógy-és strandfürdő csatlakozik, nyíltvízi és zárt terű medencékkel, melyek a 42°C-os termálvizet hasznosítják, szaunával, só-kamrával, jakuzzival. A nyílt vizű medencék közül az egyik egy nagyméretű, vese alakú medence, az „L” alakú épület udvarában, és ennek ölelésében egy kisebb, kör formájú gyermekmedence. A zárt gyógymedencék közül az egyik hosszúkás téglalap alakú, a másik szélesebb oblongum forma. Fürdőszobában gyógykád, tangentor vízsugár-kezelést tesz lehetővé. – A hotel és fürdő zárva van, nem fogad vendégeket. A város hatalmas hiányossága! Érd vezetői nem jól gazdálkodnak a rendelkezésükre álló mesés vízbázissal.

Az érdi Szent Mihály-kútból a kútházban folyik az érdi természetes ásványvíz. Mellette a termálvízre alapozott fürdő és Hotel Termál – sajnos – zárva van.  Az érdi vezetők – úgy tűnik – nem ésszerűen irányítják városukat. 

Képek:

 1. Szent Mihály kút Érd Ófaluban
 2. A kútház közelebbről, felirattal
 3. A kúptető alatti kőtömb és a kút kifolyója
 4. Érd vize természetes ásványvíz – a kútház felirata
 5. Érd Ófalu, Termál Hotel a sarok felől
 6. A hotel sarokbejárata és felirata
 7. Tetőtéri szobabelső
 8. A kinti medencék a szálló ölelésében
 9. A vese alakú fürdőmedence és a kerek gyermekmedence
 10. A szálló esti kivilágításban a medencék felől
 11. A benti hosszú termál medence
 12. A benti termálmedence
 13. Fürdőszoba káddal tangentor vízsugár-kezelésre
 14. Összenyitott két étterem
 15. Étterem magyarosan megterített asztalokkal
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások