hír exkluzív Budapest Erő Zoltán főépítész Mártonffy Miklós

Erő Zoltán Budapest új főépítésze

Mártonffy Miklóst váltja


Csépé | 2020.01.24

Szakmai körökből úgy értesültünk: Erő Zoltán lesz februártól Budapest új főépítésze. Az érintett a hírt nem kívánta kommentálni, sem megerősíteni, sem cáfolni, így terveiről, elképzeléseiről sem tudtuk megkérdezni. Kicsoda Erő Zoltán? Milyen változást hozhat?

A szakmának nyilván nem kell bemutatni Erő Zoltánt, a nagyközönség pedig a négyes metró fő tervezőjeként ismerhette meg, aki rendkívül példamutató és önzetlen módon több építészirodát bevont a metró állomásainak tervezésébe - ennek köszönhetően a számos díjat nyert állomások kiváló építészeti minőségben épülhettek meg. Szándékaira legfeljebb abból következtethetünk, hogy egy hónapja a Lánchíd forgalomcsillapításáról írt cikket, december elején pedig a Ligetről fejtette ki véleményét.

Életrajza:

1958-ben született, 1982-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd 1988 és 89 között a Centre for the Conservation of historic Houses and Towns, Leuven, Belgium, posztgraduális műemléki szakmérnöki diplomáját szerezte meg.

Jelenleg a Palatium Stúdió Kft. vezetője. Vezető építészként műemléki, városrehabilitációs feladatokkal éppúgy foglalkozott, mint a budapesti 4-es metró állomásainak tervezésével. Korábban részt vett a Budapesti Városrehabilitációs Program és a Budapesti Városfejlesztési Koncepció kidolgozásában. Építész és tájépítész kollégáival közösen szerepet kapott több budapesti köztér felújítási programjában. Dolgozott az Európa Tanács és az EU műemléki feladatokkal foglalkozó csoportjaiban, majd a Nemzeti Kulturális Alap Műemléki és Régészeti szakmai kollégiumának elnöke volt. Oktatóként rendszeresen részt vesz a Budapesti Műszaki Egyetem Urbanisztikai Tanszékének munkájában.

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások