hír exkluzív aljzatbeton burkolástechnikai egyesület esztrich

Esztrichet csak pontosan, szépen – itt az irányelv!

Letölthető a Padló MI 01:2017, az esztrich műszaki irányelv aktualizált változata


Csépé | 2018.12.14
A jelenlegi hazai aljzatkészítési gyakorlat egyik problémája, hogy az ajánlatkérésekben és kiírásokban újra és újra feltűnő olyan fogalmak, mint pl."burkolásra kész", "burkolásra előkészített", "felületkész", vagy más szubjektív meghatározások teljességgel alkalmatlanok az elvégzendő munka minőségének leírására. Most itt az ingyenes segítség!

Lassan  meg kell szokni, hogy az európai rendszerben szabványosítva van az építőanyagok vizsgálata (tehát például, hogy hogyan kell kopásállóságot mérni), de hogy hova milyen minőséget (teljesítményt) kell előirni, az irányelvek adhatják meg. Több kényes szerkezetre már készült ilyen (az ÉMSZ jár ebben elöl, itt megvásárolhatók az irányelveik), most már elérhető ez az esztrichekre, esztrich padlókra is.

A kiadvány a Burkolástechnika Egyesület valamint az Esztrich és Ipari Padló Egyesület példamutató összefogásával, széles szakmai egyeztetéssel készült el, a szerzők Brassnyó László és Spránitz Ferenc. A teljes irányelv innen letölthető.

Ha valaki csak egy gyors kiírást szeretne egy aljzatról egy irodai padló alá például, a CPR.HU oldalba az irányelv követelményeit beépítve találja, azaz egyetlen kattintással a megfelelő előírás a (CPR-)dokumentációba tehető, majd letölthető. Ez a szolgáltatás is teljesen ingyenes a használói számára.

S végül azért álljon itt, mi is az az esztrich:

"E műszaki irányelvben az esztrich szónak összefoglaló jelentése van. Magában foglalja a viszonylag kis vastagságú padlóréteget mint szerkezetet és a megvalósításához alkalmas száraz- és friss keveréket, valamint a megszilárdult kompozitot. Ez a műszaki irányelv az MSZ EN 13318:2000 szabvány fogalom-meghatározásait veszi figyelembe a cement, kalcium-szulfát, magnezit, öntött aszfalt és műgyanta kötőanyagú esztricheknél és az elkészített padozatoknál."

"Fogalommeghatározás: Az esztrich olyan egy vagy több rétegű habarcs, amelyet építéshelyszínen dolgoznak be, közvetlenül a lényegében vízszintes vagy lejtésben lévő fogadófelületre, vagy egy közbenső rétegre, vagy szigetelő-rétegre azért, hogy
- meghatározott padlószintet érjenek el,
- fogadórétegként szolgáljon a padlóburkolathoz,
- kopórétegként szolgáljon."

Minden tervező figyelmébe ajánljuk!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások