hír épületek tervek London Sheppard Robson

Európában egyedülálló impozáns "élő fal" épül Londonban


sebesp | 2019.11.17

Évente nyolc tonna szén-dioxid beszippantásával teszi tisztábbá környezetének levegőjét Európa legnagyobb vertikális kertje.

A londoni City forgalmas utcájába a Sheppard Robson építésziroda tervei alapján épülő Citicape House homlokzatán 400.000 növényt ültetnek be. A bontásra ítélt irodaház helyére tervezett épület azt is hivatott demonstrálni, hogy hogyan egyeztethető össze a sűrű belvárosi  beépítés megtartása a klímaváltozás és a légszennyezés elleni küzdelemmel.

"Egy ilyen kiemelt helyszínen valódi elszántság volt bennünk arra, hogy friss perspektívákat mutassunk be azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne megbirkózni néhány sürgős londoni környezetvédelmi kérdéssel, beleértve a levegő minőségét, a zajt és a porszennyezést. Ahelyett, hogy  egy különválasztott zöld zónát hoztunk volna létre, úgy éreztük, hogy egy lendületes integrált megközelítés lesz a legnagyobb hatással a helyi környezeti feltételekre, jobb és élhetőbb várost teremtve, valamint egyértelmű építészeti állásfoglalást fogalmazva meg." ­–­­­­ nyilatkozta Dan Burr, az iroda igazgatója.

Elkészültét követően a 11 emeletes Citicape House ötcsillagos szállodai szobákkal, irodákkal, rendezvénytermekkel, gyógyfürdővel és földszinti étteremmel várja majd vendégeit. Méretét és formáját egy olyan háború előtti épület határozza meg, amely korábban egyfajta hajóorr formával állt a telken. Az eredeti épülettől eltérően azonban a földszintet az utcavonaltól visszaléptetik, hogy kényelmesebbé váljon a kapcsolat a telekkel szomszédos kis térrel.

Az épület homlokzatának növénytakarója a homlokzatot behálózó szerkezeti rácsos tartóhoz igazodik, a kifinomultan kidolgozott felépítmény külső kifejezéseként. A rácsos szerkezetre egyébként azért van szükség, hogy hídszerkezetként mintegy átemelje az épületet az alatta átfutó vasúti alagút felett, ezzel elkerülve, hogy foghíj maradjon a lebontásra ítélt épület helyén.

A nyilvánosan is hozzáférhető terek és a változatos funkciók lehetővé teszik, hogy olyanok is látogathassák az épületet akik nem benne dolgoznak majd, vagy éppen a szálloda vendégei, így közelről is szemügyre vehetik a fenntartható építészet egyik alkotását.

Forrás: https://www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások