sebesp | 2020.07.02

A Szervita Square multifunkciós luxusközpont irodákat, üzleteket és lakásokat foglal magában Budapest Belvárosában.

A hétemeletes épület megvalósítása során magas műszaki és fenntarthatósági célokat tűztek ki célul. A szolgáltatások meghaladják a vegyes használatú kereskedelmi és lakóépületekre vonatkozó hagyományos elvárásokat. Mindhárom funkció külön bejárattal, valamint egyértelműen felosztott kiszolgálási útvonalakkal rendelkezik az irodák, a kiskereskedelmi egységek és a luxuslakások számára. A különféle felhasználók az igényeikhez gondosan igazított szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

A közel 15 000 m2 alapterületű, hétemeletes Szervita Square földszintjén, és az első pinceszinten kiskereskedelmi egységek kapnak helyet, az irodák fölötti legfelső két emeleten pedig luxuslakások lesznek.

A ház lágyan ívelő, könnyed üveghomlokzatával erős kontrasztként jelenik meg a főváros történelmi városközpontjának kellős közepén, talán éppen annak bizonyítékaként, hogy Budapesten is megférhetnek egymás mellett különböző stílusú épületek. Mint emlékezetes, az 1974-ben Szabó István és Jakab Zoltán (Közti) tervei alapján épült parkolóház helyére Zaha Hadid is tervezett egy amorf üvegbuborékot 2006-ban, de az nem valósult meg annak ellenére, hogy a Tervtanács jóváhagyta.

A huszadik század közepén a terület közel harminc éven át beépítetlen volt, mivel a II. világháborúban a korábban ott állt épületeket bombatalálat érte.

A mostani projekt részeként a környező közterületeret is átalakítják, tágasabb városi tér alakul ki az épületet közvetlen környezetében.

A LEED Platinum minősítést megcélzó épületet a DVM Group tervezte és kivitelezi, az öt szintnyi mélyépítési munkákat a HBM Soletanche Bachy készítette.

Látványtervek: Szervita.com, archív képek: Fortepan

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások