sebesp | 2015.04.19
Nagy-Britannia frissen elkészült pavilonja egy óriás zümmögő méhkas. A virágzó rét sem hiányzik mellőle.

Közvetlenül a magyar Életkert mellett kapott helyet a világ táplálkozási problémáira rávilágítani szándékozó brit kiállítási pavilon. A tervezők leírása szerint a látogatók a különböző táji elemeken végigsétálva a méhek táncát követik majd. Az utazás egy kis facsoportnál kezdődik, amely a bejárati folyosóhoz vezet. Itt a méhek életciklusáról és a termények beporzásában játszott szerepükről szerezhetünk információt.

A pavilonon belül rozsdás, fűfélékkel és vadvirágokkal telepített növényládák között vezet az út, amelyek az expó ideje alatt felnövekedve azt a benyomást keltik majd, mintha mezőn sétálnánk. Elrejtett kis hangszórók zenei hangok és méhek zümmögésének folyamatosan változó elegyét játsszák majd, köztük olyanokat is, melyeket most először sikerült felvenni a Nottinghami Egyetem méhek viselkedését tanulmányozó kutatásai során.

A mező végén a méhkasszerű struktúra alatti interaktív bemutatótérbe érkezik a látogató, ahol különleges csontvezető fejhallgatók segítségével további méhhangok is meghallgathatók. A 14 méter magas méhkas 169.300 darab alumínium és acélelemből összeállított rács, amely szintén a méhkas által inspirált hang és látványhatásokkal lesz teljes.

A brit pavilon tervezője Nottinghami művész, Wolfgang Buttress, aki Tristan Simmonds formatervező-mérnökkel, a BDP építészirodával együtt alkotta meg az épületet.

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások