sebesp | 2019.10.30

Nyilvánosságra került a jövő évi világkiállítás magyar pavilonjának látványterve, mely azt az üzenetet hordozza, hogy a magyar építészetet nem sodorták magával a huszonegyedik század trendjei, ehelyett az organikus iskola faépítészeti irányvonalát próbálja életben tartani.

Kissé megkésve ugyan, de a 2020-as dubaji világkiállítás magyar pavilonjának látványtervét is bemutatták. Ellentétben a rendezvény honlapján látható tervek többségével a munkára felkért Csernyus Lőrinc által jegyzett épület nem követi a kortárs építészeti trendeket, ehelyett inkább egyfajta stílusokhoz nehezen köthető egyedi színfoltot jelenthet majd a high-tech kortárs épületek erdejében. Trükkök és meglepetések, villogó fények és sejtelmes lebbentések nélkül a természetes anyagok kínálta nehézkes egyszerűséggel dacol majd az árral a forró sivatag peremén.

A dubaji világkiállítás pavilonjai a Lehetőség, Fenntarthatóság, Mobilitás vezérgondolatokra utaló területrészeken fognak majd elhelyezkedni, a hazánkat bemutató épület az utóbbiban kerül felépítésre. A szervezők korábbi tájékoztatása értelmében a magyar pavilon központi mondanivalója azt keresi, hogy milyen módon lehetséges az innovatív megoldásokat, a kutatási eredményeket és az új gondolatokat a hagyományokkal ötvözni. Ennek szellemében fogalmazta meg Makovecz Imre egykori tanítványa és kollégája a pavilon architektúráját, amely a hagyományos építészeti anyagokat modern formákkal ötvözi. A favázas épület építési technológiája mellett homlokzati megoldásával is illeszkedik majd a világkiállításon bemutatott magyar témához, bár ez a nyilvánosságra került a látványtervből egyelőre nehezen olvasható ki.

A közel egymilliárd forintból létrehozandó, majd elbontására kerülő épület fő tartószerkezetét ellenőrzésképpen már fel is építették itthon, szétszerelés után pedig repülőgépen szállítják majd az elemeket Dubajba.

Forrás: Index.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások