családi házak épületek bontás kertváros Lázár János panel

Ez zseniális! Lázár a lefejezett panelekből kertvárosokba költöztetné a lakókat


sebesp | 2016.04.15
Az összes lakó kiköltöztetése nélkül nem lehet biztonságosan visszabontani a tízemeletes panelházak felső öt emeletét – reagált Lázár János miniszter ötletére az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László felhívta a figyelmet arra, hogy olyan épületekről is beszélünk, amelyeket az állam felújíttatott.

Állami támogatást adna a panelházakban élőknek a kertes övezetekbe költözéshez a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a hódmezővásárhelyi rádióban felvetett javaslatáról a kormányinfón azt mondta: az 5-8-10 emeletes házakban élőknek komoly életminőségbeli romlást okozott az utóbbi évek forró nyara. Kijelentette: a magasházakban élők problémáira nincs jó műszaki megoldás, mert az épületek elérték a 30-40 éves műszaki életciklusukat, ezért szerinte a tízemeletes épületeket vissza kellene bontani.

„Ma Magyarországon 4,3 millió lakóingatlan van, körülbelül 800 ezer az olyan lakás, amely különböző paneltechnológiákkal épült. Ezeknek nagyjából ötödét energiatakarékos módon felújították” emelte ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Koji László hozzátette: „nem az élettartamukkal, hanem a hőszigetelésükkel és az energiafelhasználásukkal volt probléma, energiafalók voltak. A panelprogram lehetővé tette, hogy a nyílászárók, az épületgépészet cseréjével, hőszigeteléssel sokkal kevesebb energiafelhasználással olcsóbban lehet ezekben a lakásokban élni”.

Nyáron viszont nagyon meleg van, az itt élők gyakran nem tudják megfizetni a légkondicionálás költségeit. Lázár János németországi példák alapján született ötlete: az állam nyújtson támogatást a panelházakban élőknek ahhoz, hogy kertes házba költözhessenek, az épületeket pedig bontsák vissza. Egy tízemeletes házból így három-, ötemeletes lenne. Arra a kérdésre, hogy ez egyáltalán technikailag megvalósítható-e, az ÉVOSZ elnöke úgy válaszolt: „Németországban sem volt ez tömeges, mert nagyon sokba kerül. Kérdés, hogy ki viseli ennek a költségét. Mi minden olyan ötletre nyitottak vagyunk, ami a meglévő lakásállományt élhetőbbé próbálja tenni. Megítélésem szerint a panelépületeknek a biztonságos visszabontása és magastetővel való ellátása és felújítása csak akkor történhet, ha építési területté nyilvánítják és nincsenek benne lakók ” fűzte hozzá Koji László.

A támogatási összeg felbecsülésére vonatkozó kérdésre az elnök azt válaszolta: „nem hiszem, hogy a miniszter így gondolta, nem is érdemes ezt saccolgatni. Az ÉVOSZ arra tett javaslatot, és várja ennek végiggondolását, hogy a meglévő lakások felújítására kapjon kedvezményt a lakosság, akár német mintára, forgalmi adó visszatérítési lehetőséget lehetne bevezetni a panelépületek visszabontása helyett” hangsúlyozta Koji László.

Forrás: Inforádió.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások