hír cikk építőipar falazórobot internet robot

Féltik állásukat a robotoktól az építőiparban egy felmérés szerint


d.adel | 2018.05.31
Az építőipari vállalkozások többsége még digitálisan éretlen, de egyre többen használnak internetet és informatikai eszközöket. Minden harmadik építőipari szakember félti a munkáját a robotoktól, mégis sokan bíznák robotra a nehezebb munkát – derül ki a Mapei Kft. friss, 230 építőipari kisvállalkozás körében készített felmérésből.

Az MTI-nek küldött szerdai közlemény szerint a választ adók 98 %-a internetezik rendszeresen, 46 % okostelefonon, 54 % asztali gépen. A felmérésben részt vevők 79 %-a használ mobilinternetet, 85 % okostelefont használ. A válaszadók mindössze 11 %-a rendel interneten építőanyagot, azonban szerszámot 72 %-uk rendelt már online.

Az építőipari kisvállalkozók 75 százalékának nincsen weboldala. Többségüknek azért, mert úgy érzik, nem kell, van elég megrendelésük így is. A felmérés szerint 28 %-uk regisztrált valamilyen online szakemberajánló oldalon, 11 %-uk pedig tervezi.

A felmérés szerint a digitális eszközök terjedését az építőiparban hátráltatja az is, hogy az ágazatban még mindig az ajánlás a legdominánsabb marketingeszköz. Mindössze a válaszadók 12 %-a jut az internetről megrendeléshez, 93 % megrendelők, valamint 61 % más szakember ajánlásával jut munkához.

A kutatásban részt vevők 37 %-a tartja elképzelhetőnek, hogy robotok építik a házakat. A feladat, amit a többség rábízna egy robotra, az a falazás, a betonozás, a vakolás és az anyaghordás.

A közlemény idézi Markovich Bélát, a Mapei Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta: a digitális képességek fejlesztése versenyelőnyt jelent. A robottechnológiák elterjedése – falazórobot –  még jó időbe telik. Azonban a digitálisan érett építőipari vállalkozások szerezhetik meg a legjobb megrendeléseket – tette hozzá.

(MTI)

Illusztráció a Weingut Gantenbein borászat (Fläsch, Svájc), az egyik első nagy publicitást kapott, robot építette téglaarchitektúrájú épület (Bearth & Deplazes) homlokzati részletfotója. A különbözőképpen elforgatott téglákból kirajzolódó szőlőszemes mintázat elképzelhetetlen lenne falazórobot nélkül.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások