Timaffy | 2024.04.17

A Martta Wendelin óvoda kapta a Finlandia Építészeti díj 2023-at. Ez a legrangosabb finn építészeti díj, az Arkkitehtuurin Finlandia-Palkinto. A díjat tízedik alkalommal ítélte oda a Finn Építészek Szövetsége, a SAFA.

A szakmai zsűri által előzetesen kijelölt öt épület közül idén Anna Herlin választotta ki a nyertest, aki a felvonókat és mozgólépcsőket gyártó, hazánkban is ismert Kone Oy tulajdonoscsaládjának ötödik generációjához tartozik.

A korábbi évektől eltérően idén három helyett már öt jelölt volt a díjra:

Az AFKS Architects által tervezett, fából épült óvoda kiváló példája annak, hogyan tud az építészet a fenntarthatóbb jövő felé haladni. A Martta Wendelin óvodát 2022-ben adták át. A tíz csoport és körülbelül 200 gyermek számára tervezett faépület Tuusulában épült egy forgalmas autóút közelében. Az ügyes elhelyezésnek köszönhetően minimálisra csökkentették a forgalom zaját és a légszennyezést. A belső terek déli tájolásúak, az óvoda bejárata és ablakai is az udvar felé néznek.

Az óvoda CLT-panelekből épült: külső falai, belső válaszfalai és a födémek is. Ez jó választás volt a használók egészsége és biztonsága, valamint az épület alacsony ökológiai lábnyoma szempontjából is. Emellett alkalmas az óvoda mindennapi zajának csillapítására is.

Az óvodát és az építkezést bemutató írásunk: Építkezés időjárásálló sátorban

  • Tervező: AFKS – Arkkitehdit Frondelius+ Keppo+ Salmenperä építésziroda
  • Vezető építésztervező: Jari Frondelius
  • Tervezők: Jaakko Keppo és Juha Salmenperä építészek, valamint Tommi Kantanen és Mikko Liski projektépítészek
  • Az udvar tervezéséért Soile Heikkinen tájépítész, a belsőépítészetért pedig Kai van der Puij belsőépítész felelt
  • Kivitelező: Arkta Rakennuskultti Oy
  • Alapterület: 3252 m2

Forrás: Arkkitehtuurin Finlandia

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások