hír épületek tervek cikk

Fuksas csőbe húzná a kulturát a Kaukázusban


sebesp | 2016.06.17
Az olasz Fuksas építésziroda egy fantasztikus kulturális központ látványterveit mutatta be, amelyet a grúz fővárosban, Tbilisziben építenek fel. Grúzia egyébként is híres az ikonikus épületeiről, amelyek fantasztikus kiegészítői a hatalmas építészeti örökségüknek.

A közel 10 ezer négyzetméteres kulturális központ két fő egységet fog tartalmazni, hiszen itt kap helyet egy zeneszínház és egy kiállítási csarnok a Rhike Parkban a Kura-folyó partján. A zeneszínház 550 ülőhellyel fog rendelkezni, míg a kiállítási csarnok alapterülete eléri a 2000 négyzetmétert. Az összköltség 40 millió euró, amely a jelenlegi árfolyamon számolva több mint 12 milliárd forint.

Az olasz építésziroda, a Fuksas már letette a névjegyét a grúz fővárosban, hiszen 2012-ben fejezték be annak a szolgáltatási központnak az építését, amelyet szintén ők terveztek. Most pedig itt az újabb projekt, amelynek különleges formavilága ismét egy ikonikus építménnyel gazdagítja a csodaszép Tbiliszit. A rozsdamentes acélpanelek hatalmas hálóként jelennek meg a tájban.

Az ingatlan majd két hatalmas csőre fog emlékeztetni, amelyek nyitottak lesznek az előttük fekvő zöld területre. A tölcséres formák úgy tűnnek majd fel, mint két periszkóp, ahonnan kilátás nyílik a folyóra és az egész városra. A kiállítási csarnokba  monumentális lépcsősor vezet, amely megint csak a nyitottságot és a tájba integráltságot jelképezi. Nálunk, ha ilyen épületet terveznének, kitörne a középszerűség forradalma.

Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások