exkluzív épületek Braunschweig Németország James Rizzi Happy Rizzi House

Furcsa házak szerte Európában 1. rész

A braunschweigi Happy Rizzi House


szikrisz | 2021.01.18

Ebben a minisorozatban a meghökkentő épületeké a főszerep, melyek karakterükben elütnek a környezetüktől. Érzésem szerint a sok komoly hangvételű szakcikk mellett olykor szükséges egy kis játékosság, ennek ellenére ezek az épületek is felvethetnek komoly kérdéseket...

A 2000-es évek elejének minden bizonnyal legmegosztóbb építkezése volt az észak-németországi Braunschweigben a James Rizzi és Konrad Kloster kooperációjaként megvalósult három darab Rizzi Ház. 

James Rizzi (1950-2011) amerikai művész meséskönyvekbe illő illusztrációit álmodta meg térben a német építész, melyek megvalósításuk után ma irodaházként funkcionálnak Braunschweig történelmi belvárosának szélén.

És talán itt van a bökkenő! Mert természetesen nem az a kérdés, hogy lehet-e, szabad-e ma a fantáziának tág teret biztosítva ilyen és ehhez hasonló, inkább Disneylandbe illő épületeket tervezni és kivitelezni, hangsúlyosabb talán az elhelyezés kérdése.

Mert nem biztos, hogy a történelmi belváros határán, az evangélikus templom előterében, azzal erőteljesen együtt látszódva szerencsés ennek az épületcsoportnak a telepítése.

Másként vicces valami a meséskönyvekben, és másként húzódik mosolyra az ember szája, ha ez térben jelenik meg a városában.

Lehet, hogy egyelőre még örülhetünk, hogy az ehhez hasonló, Hundertwassernél is dadaistább építészet még nem érte el Magyarországot!

/folyt.köv./

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások