hír cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Gyenge negyedévet tudhat maga mögött az építőipar

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2022 Q3


buildecon | 2022.11.22

Erőteljesen visszaesett az Aktivitás Kezdés a hazai építőiparban 2022 harmadik negyedévében. Július és szeptember között kevesebb, mint 480 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések. Ez 2020 Q3 óta a legalacsonyabb összeget jelentette.

Az elmúlt években az építőiparban jelentős áremelkedésre került sor, ezért ennek kiszűrésére az EBI Építésaktivitási Jelentés elemzői változatlan árakon is összehasonlították az elindult kivitelezési munkák értékét. Ez alapján még nagyobb visszaesés látszik az építőiparban a megindult munkák esetében, 2015 óta a legalacsonyabb érték volt mérhető az idei harmadik negyedévben. Ugyanakkor a jól sikerült első negyedévnek köszönhetően a csökkenés még nem látszott az első 9 hónap számai alapján, ami változatlan árakon nézve is meghaladta a 2020 és 2021 azonos időszakit.

A magasépítések értéke csökkent

Az egész építőiparra jellemző Aktivitás-Kezdés visszaesése szintén megfigyelhető volt a magasépítések esetében. A megkezdett kivitelezések összértéke 300 milliárd forint körül alakult, ami messze elmaradt az első és második negyedévben jellemző összegtől. Változatlan árakon nézve pedig a csökkenés még jobban látszik, 2015 első negyedévéig kell visszamenni, hogy az idei harmadik negyedévesnél alacsonyabb összeget találjunk. A magasépítések esetében is igaz ugyanakkor, hogy a jobb első és második negyedév felfelé húzta még az éves számokat. 

A csökkenés a lakásépítésekre és a nem lakáscélú magasépítésekre is jellemző volt, utóbbiak esetében az Aktivitás-Kezdés mutató nem sokkal haladta meg a 260 milliárd forintot, ami még folyóáron nézve is elmaradt nem csak az első két negyedév számaitól, de a 2018 és 2021 közötti időszak negyedéveit jellemző szintek nagyrészétől is. Változatlan árakon nézve pedig 2015 első negyedéve óta a legalacsonyabbnak számított. 

2022 harmadik negyedévében elindult magasépítési projektek közé tartozott a nyíregyházi W-Scope szeparátor fólia gyára, a ParkSide Offices, az RTL Székház, és a Zugló-Városközpont Offices 1. Budapesten, illetve szintén július és szeptember között kezdődtek meg a munkálatai a Campus II. ütemének Kecskeméten, a Panattoni Park Budapest City West logisztikai központnak Törökbálinton, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemnek Gödöllőn. 

Újabb visszaesés a mélyépítéseknél

Az első negyedéves rekordot már a második negyedévben is némi visszaesés követte a mélyépítési Aktivitás-Kezdésben, majd a harmadik negyedév újabb csökkenést hozott. 2022 júliusa és szeptembere között körülbelül 170 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, ami ugyanakkor a korábbi években megfigyelt átlagos negyedéves számoktól nem maradt el. A mélyépítéseken belül jelentős visszaesés az út- és vasútépítéseket jellemezte, míg a nem út- és vasútépítések esetében ugyan a második negyedévhez képest kisebb összegű Aktivitás-Kezdés volt mérhető, de ez nem nevezhető alacsonynak. 

A legnagyobb projektek közé bekerült egy vasútépítési beruházás, a Budapest-Kelenföld és Hegyeshalom közötti vonal szűk keresztmetszetének felszámolása, valamint több vízhálózattal, illetve szennyvízhálózattal kapcsolatos fejlesztés, például a vízműtelep, vízvezeték ivóvízminőség-javító beruházás a Közép-Dunántúlon. 

Az elmúlt 4 negyedévet nézve a legnagyobb értékben Budapesten indultak építőipari projektek, a második helyen a Dél-Alföld állt, míg a harmadiknak Pest megye bizonyult. A legkisebb összegben a Dél-Dunántúlon valamint a Nyugat-Dunántúlon kezdődtek meg kivitelezési munkák. 

Nagyon kevés lakásépítés indult

Tovább mérséklődött az Aktivitás-Kezdés a társasházi lakásépítések esetében az idei harmadik negyedévben. Július és szeptember között mindössze alig valamivel több, mint 40 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések a szektorban, ami az utóbbi évek egyik legalacsonyabb negyedéves összegét jelentette. A társasházi lakásépítések zuhanása változatlan árak mellett még szembetűnőbb, a korábban indított beruházásokat is azonos árakon figyelembe véve 2014 harmadik negyedéve óta nem jellemezte a 2022 Q3-asnál alacsonyabb érték a szektort. Nem csoda tehát, hogy a hazai lakásépítések szintje az év első 9 hónapját nézve is alacsonynak számít, aminél a 2017 és 2022 közötti időszakban, csak 2020-ban indult kevesebb kivitelezés. Itt is igaz azonban, hogy az elmúlt évek jelentős építőipari költség növekedése miatt volumenben még nagyobb visszaesés tapasztalható a társasházi lakásépítések esetében, változatlan árakon nézve 2022 első három negyedévénél 2015 azonos időszaka óta nem indult kevesebb kivitelezés. 

A beruházások indítását több tényező nehezíti, a bizonytalan gazdasági környezet, az építőipari termékek árának előre nehezen prognosztizálható szintje, illetve a csökkenő kereslet miatt sokan dönthettek a kivárás mellett, és inkább nem indították el a már tervvel rendelkező projektjeiket. A tervek eltolását segíti, hogy a kedvezményes áfa időszakát további két évvel meghosszabbították, így sem a terveztetéssel, sem pedig az építés elindításával nem kell sietni.

2022-ben a második negyedévet követően tovább bővült a harmadik negyedévre a befejezett társasházi lakásépítési projektek értéke. Az év elejétől kezdve így szeptember végéig körülbelül 200 milliárd forint értékben készültek el beruházások, ami megegyezik az előző év azonos időszakát jellemző szinttel. Az előzetesen közzétett átadási dátumok szerint további jelentős összegű Aktivitás-Befejezés várható még az idei negyedik negyedévre, de kérdés, hogy az ellátási láncok problémái mennyire hátráltatják majd a munkák elkészülését.

A korábbi évekhez hasonlóan a társasházi lakásépítések nagyon egyenlőtlenül oszlanak meg országosan, és a legmagasabb értékben továbbra is Közép-Magyarországon indultak beruházások. Az elmúlt 4 negyedévet nézve a legnagyobb Aktivitás-Kezdés mutató Budapesthez kötődött, a második helyen álló Nyugat-Dunántúl állt, míg a legkisebb arányban Pest megyében és Észak-Magyarországon indultak társasházi lakásprojektek.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások