sebesp | 2013.05.08
A jövő kísérleti épülete lehet a Jane Fonda nevével fémjelzett projekt, melynek lényege, hogy lakóinak saját maguknak kell megtermelni a háztartásuk működéséhez szükséges energiát.

A spanyol Elii Studio olyan épület prototípusát alkotta meg, amely előre csomagolt készletben vásárolható meg, majd elemeinek összeszerelése után lakóira bízza a főzéshez, mosáshoz, tévézéshez szükséges energiamennyiség megtermelését. Az aerobic programjairól is ismert színésznőről elnevezett Jane Fonda Kit House egy kinetikus energiára épülő épület, mely félig edzőterem, félig lakóház. Mivel a közhálózatra nincs rákötve, olyan lakókra számítanak, akik egészséges életmódjuk, aktív életvitelük révén maguk állítják elő a fenntartásához szükséges elektromos energiát. Házi fitnesz felszerelései pedálozással, felülésekkel, növényöntözéssel teremtenek lehetőséget energiatermelésre. A kinetikus energiát elektromos árammá alakítják át, amit a különböző berendezési tárgyak, háztartási eszközök hasznosítanak, ezzel kétszeresen előnyös állapot jön létre: az egészséges életmód az egészségesebb környezet megvalósításában is játszik szerepet.

A könnyen felállítható JF Kit House egyfajta parazitaként a legváratlanabb helyeken, így például lapostetőkön, nagyobb falfelületeken is megjelenhet. Mérésekkel figyeli az energiaháztartás alakulását, és egyúttal arra is keresi a választ, hogy milyen életmód szükséges az építmény önfenntartó működéséhez. Ennek eléréséhez elkerülhetetlen új szokások felvétele, de a mellékelt videó arra is figyelmeztet, hogy a jövőbeni lakónak megfelelő alkati adottságok esetén is szüksége lehet megsokszorozni önmagát a megkívánt energiaigény biztosítása érdekében. Társaságban talán majd jobban is megy a hajtás.

Képek: Miguel de Guzman
Videó
Forrás
Forrás

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások