sebesp | 2022.07.08

A legjobb brit épületek közé válogatták ezt a külvárosi házat, mely a hagyományos Tudor építészeti elemeket ipari részletekkel ötvözve képez izgalmas hibridet.

Bár külvárosi környezetben található, a tervező Surman Weston által választott "áltudor" karakter magasan az átlagos városszéli építészeti színvonal fölé emeli.

Hagyományos nyeregtetős tömege a környéken mindenütt jelenlévő áltudor nyelvet kölcsönzi a háznak, de az acélkeretes szerkezet és a modern anyagok a feje tetejére állítják ezt a stílust. A külső fehér falak a környék 1930-as évekig visszanyúló, modern fehér villáinak és polgári épületeinek hagyományát folytatja, a környező utcákban ugyanis alapvetően Tudor-kori favázas, tégla kitöltőfalakkal épült házak állnak

A tervhez nem utolsósorban a kliens adta az ösztönzést, aki évek óta a környéken élt és Londonba ingázott a munkája miatt, így nyilvánvalóan régi kötődése van a külvárosi életforma előnyeihez. A hosszú, viszonylag keskeny telket, amelyen ma a ház áll, már jóval azelőtt észrevette, hogy piacra került volna. Nem annyira a tetején lévő, kissé roggyant bungalóra, hanem a kertjére lett figyelmes. A telek déli fekvésű, kifejlett fák és bokrok gyűrűje veszi körül, tökéletes átmenetet biztosítva a félig városi utcaképtől a fél-nyilvános magánéletig, amit a külvárosok tágas telkei kínálnak.

Belsőleg változatos léptékű térbeli élményeket kínál az épület, melynek közel 5 m belmagasságú felső szintje kifejezetten békés, már-már egy kápolna meghittségét idézi.

A fő tartószerkezet acélvázból készült, amelyet a könnyű és gyors helyszíni építés érdekében választottak ki. Ezt egy sor háromszög alakú acél rácsostartóból összeépülő fedélszék egészíti ki, ami lehetővé teszi a nagy fesztávú terek rugalmas használatát. Az épület jól hőszigetelt, a külső „hideg”, téglával kitöltött acél kerete a tartósság érdekében horganyzott kivitelben készült, elválasztva a belső „meleg” acélkeretektől, amely alátámasztja a látszó trapézlemez zsaluzatú födémet.

A projekt azt vizsgálja, hogyan lehet kreatívan, de kontextuálisan érzékenyen a külvárosi ház modelljéhez közelítő újat építeni egy adott környezetben. Bár a manapság divatos ipari jellegű anyagok használatát egyfajta modorosságnak is tekinthetjük, azokat visszafogottan kezelték a tervezők, hogy szerény költségvetés mellett is nyugodt és igényes lakótereket alkossanak.  A RIBA bíráit különösen megfogta a fogalmi megközelítés egyértelműsége, ezért a Royal Institute of British Architects a 2022-es National Awards legjobbjai közé sorolta, amelyek közül a következő hetekben ki fogják választani a Stirling-díj jelöltjeit.

Képek: Johan Dehlin
Bővebb információ: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások