sebesp | 2019.09.26

David Adjaye bemutatta az Abrahamic Family House, az Abu Dzabiban megvalósuló, keresztény templomot, mecsetet és zsinagógát is magában foglaló vallásközi komplexum látványterveit.

Az Adjaye Associates tervezte három kocka formájú templomot azért akarják felépíteni az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, hogy ösztönözzék  a három ábrahámi hit, a kereszténység, az iszlám és a judaizmus békés együttélését és elfogadását.

Adjaye csapatának terve egy többhitű komplexum tervezésére kiírt pályázaton kapott első díjat, mely az Egyesült Arab Emírségek fővárosának új kulturális negyedében, Saadiyat szigetén valósulhat meg. A közzétett látványtervek szerint az Abrahamic Family House a sziget csúcsán helyezkedik el, a Jean Nouvel tervezte Louvre Abu Dhabi közelében, amelynek szomszédságában hamarosan átadják Frank Gehry munkáját, a régóta várt Guggenheim Abu Dhabit.

A templom, a mecset és a zsinagóga különlegességét az egyes vallások építészeti karakterjegyeit reprezentáló, oszlopokból, rácsozatokból és boltívekből képzett homlokzatok jelentik. A belső terek szintén az egyes vallásokhoz köthető terek tradicionális részleteit idézik majd.

A három épületet az anyagszerűség, a mélyből előtörő formák és a közöttük áradó kertek kötik össze. A terv célja a három vallás között fellelhető, de gyakran figyelmen kívül hagyott hasonlóságok kiemelése.

"Ezt a három vallást, amelyek bevezettek bennünket a hitbe. mindig nagyon különfélének láttam, de egyszer csak felfedezi az ember a hihetetlen összefüggéseket és átfedéseket, amelyek a különbségekkel együtt járnak" – mondja David Adjaye ghánai-brit építész.

Videó:

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások