hír

Használatbavételi engedély helyett: egyszerű igazolás


B-y | 2016.05.12
A kormány az építésügyi eljárások további egyszerűsítését tervezi, 110 milliárdos alap jön létre energetikai korszerűsítésekre, adókedvezményt kapnak a műemlékek felújítói és üzemeltetői.
Tovább egyszerűsítik az építési bejelentéseket. Eddig elég nehézkes volt megkapni a használatbavételi engedélyt is, ezt egyszerűsítik. Az engedélyt egy igazolás váltja majd fel, ami lezárja a beruházást – olvasható az index.hu portálnak a 49. kormányinfóról szóló tudósításában.

Ugyanitt Lázár János miniszter azt is bejelentette: 110 milliárdos alapot hoznak létre energetikai korszerűsítésekre. A tudósításból kiderül: hosszú futamidejű visszatérítendő támogatást adnak, mely a tervek szerint gyakorlatilag kamatmentes kölcsönként működik majd.

Azt pedig a Magyar Nemzet vette észre a 2017-es adócsomagban (és a 24.hu portál is beszámolt róla), hogy a kormány új adókedvezmény bevezetésére készül a műemlékek felújítói és üzemeltetői számára. Eszerint százmillió euró, azaz több mint 31 milliárd forint összegig levonható lesz a műemléki épületek felújításának költsége jövőre a társaságiadó-alapból. Ha a parlament elfogadja a 2017-es adócsomagot, a kedvezmény igénybevételéhez nem is kell az épület tulajdonosának lenni: a kincstári vagy önkormányzati épület vagyonkezelője vagy bérlője is élhet ezzel. Akik pedig nem felújítanak, hanem üzemeltetnek műemléki épületet, legfeljebb ötven százalékkal csökkenthetik társaságiadó-alapjukat.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások