rendezvény

Lakóépületek egyszerű bejelentése - mit tehet a tervező, mit vizsgál a hatóság?


B-y | 2016.01.12
Óriási a bizonytalanság az építőipari szakemberek körében a 300 négyzetméter alatti lakóépületekre vonatkozó úgynevezett egyszerű bejelentési eljárással kapcsolatban.

Az új eljárást január 1-től kell alkalmazni a néhány nappal korábban megjelent 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendelet (és egy sor kapcsolódó egyéb jogszabály-módosítás) szerint.

Ezért döntöttünk úgy, hogy már most, januárban konferenciát szervezünk, melyen fél nap alatt a lehető legpontosabban tisztázzuk az egyszerű bejelentés bevezetésének következményeit, az ebből adódó feladatokat, felelősségi kérdéseket.

Időpont: 2016. január 20., 14:00–18:00

Helyszín: SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Budapest XIV. ker., Thököly út 74.

PROGRAM:

13.30-14.00 Regisztráció

14.00-14.30
Az építész és a HÉSZ kapcsolata
– Markó Balázs DLA dékán, SZIE Ybl Építéstudományi Kar

A konferenciának helyet adó SZIE Ybl Építéstudományi Kar dékánja – az építész szemével is – körüljárja: mit eredményezhet a szakmai munkában az, hogy a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) számos rendelkezése 2016. január 1. napját követően a korábbitól eltérő vizsgálat tárgyát képezi (képezheti), illetve hogy átalakult a településképi véleményezési eljárás jelentősége.

14.30-15.15
Egyszerű bejelentés – nagyobb építtetői, tervezői felelősség
– Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója, az ÉpítésiJog.hu portál szerkesztője

A 2016. január 1. napjától kiegészített Építési törvény és a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és az egyes építésügyi tárgyú rendeletek módosításáról szóló 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendelet egy eddig nem ismert lakóépület-építési lehetőséget vezetett be: az egyszerű bejelentést. Az előadás összefoglalja, hogy milyen épületek létesülhetnek az új előírások alapján, és milyen feladata, felelőssége van az építtetőnek, tervezőnek az új rendelkezések alkalmazása során.

15:15-15:50
Az egyszerű (?) bejelentési dokumentáció a tervező szemével
– Dr. Szende Árpád okl. építészmérnök, igazságügyi szakértő, az MTA AICMNB vezetőségi tagja, a BME ÉMET oktatója

A jogszabály szerinti bejelentési dokumentáció tartalmi követelményeit összevetve a szakmai követelményekkel a tervezőkben számos kérdés merül fel. Nem elegendő, hogy az egyszerű bejelentés szabályos legyen, az építtetői igényeknek is meg kell felelni, és valami alapján a kivitelezésnek is meg kell történnie. Az előadás az egyszerű bejelentési dokumentáció jogszabályi követelményei alapján javaslatokat tesz arra, hogy milyen módon és részletek mellett készülhetnek el a jogszabálynak és a szakmai követelményeknek is megfelelő dokumentációk.

15.50-16.20
Kávészünet

16:20-16:55
Az építésügyi hatóságok egyszerű bejelentéssel kapcsolatos feladatai
– Baksa Lajos településmérnök, építésügyi hatósági irodavezető

Az építésügyi hatóságokhoz már 2016. első napjaiban megérkeztek az első egyszerű bejelentések. Egyelőre még kevesen tudják, hogy nem puszta bejelentésről, tényközlésről beszélhetünk a hatóság felé, a szabályszerű bejelentésnek szigorú tartalmi követelményei vannak. Az előadásból megtudható, hogy az építésügyi hatóságok a bejelentés során mit vizsgálnak (vizsgálhatnak), a bejelentés során milyen feladata van az építtetőnek, tervezőnek. Számtalan kérdést vet fel a gyakorlat – például a 2015. évben már megkezdett eljárások, építések tekintetében –, az előadás résztvevői a hatóságok részéről felmerülő lehetséges válaszokat is megismerhetik.

16:55 – 17:30
Egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek kivitelezésének ellenőrzése
– Kiss Andor okl. építőmérnök, építőmester szakmérnök, vezető főtanácsos kormánytisztviselő

Az egyszerű bejelentéssel épülő lakóépületek kivitelezés is csak szigorú jogszabályi feltételek teljesítése mellett kezdhető meg. Az előadás kitér az építési napló vezetése kapcsán felmerülő gyakorlati kérdésekre, illetve a kivitelezési dokumentáció hiányában végzendő kivitelezés során kötelezően figyelembe veendő követelményekre. A résztvevők megismerhetik, hogy az építésfelügyeleti hatóság mit fog vizsgálni, és az építésügy szereplői közül ki és milyen szankciókra számíthat szabálytalan kivitelezés esetében.

17.30-18.00
Kérdések, válaszok

(A programváltoztatás jogát a szervező fenntartja.)


További információ, részvételi díjak, kedvezmények itt >>

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások