rendezvény beszámoló

Határokon átívelő építészeti együttműködés

Egy legenda nyomában Sanghajban


*_deleted_*_MCXVI | 2015.03.11
A 12. Nemzetközi Építészkongresszus helyszínén sor került a Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány és az Ázsiai országokat tömörítő ArcAsia közötti együttműködés elindítására, amely további lehetőség a nemzetközi szövetség kiterjesztésére és minőségi elmélyítésére.

Építészek a nemzetközi kapcsolatok javításáért
12. Nemzetközi Építészkongresszus


A nemzetközi kapcsolatok javítása érdekében a hétvégén megrendezett 12. Nemzetközi Építészkongresszus helyszínén új építészeti alapítványt hoztak létre. A cél nemcsak egy új független közép-európai építészeti díj létrehozása, hanem a nemzetközi építészszövetségek közötti együttműködések javítása is. A kezdeményezés mellé állt Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalata, a szegedi székhelyű KÉSZ Csoport.

2008-ban azzal a céllal hozták létre a Visegrádi Négyek építészeti együttműködést, hogy bemutassák a tagországok közös kulturális gyökereit reprezentáló híres villákat és szakrális építményeket. Az idén immár 12. alkalommal megrendezett Nemzetközi Építészkongresszustól kezdve ez a szerveződés az eredeti alapítókkal alapítvány formájában működik tovább.

Hudec László magyar származású világhírű shanghai-i építész hagyatékát, alkotásait közös kulturális kinccsé nyilvánították Ázsiában és Európában. Ezen keresztül a korszak építészete országokon átívelő kulturális kapcsolatteremtő platformmá lépett elő. A helyszínen a résztvevők kiállítást tekinthettek meg, ahol részben Hudec László épületein keresztül kerültek bemutatásra a Visegrádi Négyek és az ázsiai építészeti törekvések hasonlóságai.

Az esemény folytatásaképpen március 18-án "Párhuzamok" címmel három hétig nyitva tartó kiállítás nyílik a Budai Várban, a Magyarság Háza előcsarnokában, ahol a V4 csoport a szombati tárlatot kibővítve mutatja be.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások