hír rendezvény Hudecz László V4 Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány

Körbeért a visegrádi Párhuzamok vándorkiállítás

A Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány sajtóközleménye


*_deleted_*_MCXVI | 2015.11.03
Teljesítette egyik alapvető vállalását a Visegrádi Négyek (V4) Építészeti Alapítvány, amit a megalakulásakor megfogalmazott: mindegyik visegrádi országban bemutatkozott a Párhuzamok című vándortárlat, amely a magyar, a szlovák, a cseh és a lengyel építészet közös, monarchia idejéből származó kulturális alapokra szerveződött.

A tárlat anyaga széles körben terjeszti a magyarok közép-európai kezdeményező hírét. A krakkói vernisszázst Bohdan Lisowski, a SARP krakkói elnöke köszöntötte, kiemelve a lengyel–magyar történelmi baráti kapcsolatokat, majd Thomas Vonier, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) főtitkára, Jerzy Grochulski, az alapítvány lengyel alapító tagja, valamint Kálmán Ernő, a V4 építészeti együttműködés kezdeményezője, az alapítvány kuratóriumi elnöke méltatta a kezdeményezést. A megnyitón jelen voltak az orosz, ukrán, török és román építészszövetségek elnökei és képviselői is.

A Párhuzamok című kiállítás a visegrádi négyek kiemelkedő villaépületeit bemutató Great Villas tárlatok újragondolásából született. A válogatás azokat a mesterműveket mutatja be, amelyek párhuzamba hozhatók Hudecz László besztercebányai születésű tervezőmérnök két világháború közötti sanghaji villaépítészetével. Az eseménysorozat célja rávilágítani a visegrádi négyek építészete és az ázsiai architektúra finom párhuzamaira és összhangjára, Hudecz épületeinek tükrén keresztül. Az alapítók úgy vélik: manapság, amikor a gazdasági és kulturális együttműködés Ázsia és Európa között mind jelentősebb szerepet kap, a visegrádi országok a nemzetközi együttműködés egyik alappillérét jelenthetik a múlt században gyökerező kulturális, történeti hagyományaik révén. E párbeszéd fő eszközei a zene, az építészet és a művészetek lehetnek, melyek által közös gyökereinket leljük meg ismét.

Hudecz László szimbolikusnak is tekinthető életműve Ázsia, Európa és a visegrádi országok közös kincse. Ezt a kapcsolódást mutatja be a cseh Foibos kiadó által 2008-ban kezdeményezett Great Villas kiállítássorozat az elmúlt száz esztendő villaépítészetén keresztül. Az előző századfordulót követően ugyanis olyan átütő és koherens művészeti-építészeti érték sarjadt közös kulturális gyökereinkből, amelynek kisugárzása egészen Ázsiáig elért. Az alapítvány távolabbi célja, hogy ezt a hatást az egész világnak megmutassa.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások