Rajki Diána | 2014.06.19
6 000 napelemre van szükség ahhoz, hogy évente pontosan 372 tonnával kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe, ami hozzávetőleg 400 család hagyományos éves energiafelhasználásával keletkező kibocsátásnak felel meg.


400 család szükségletét fedező energia

A belga Frisomat-anyavállalat éves energiafelhasználásának becsült mértéke 1.250.000 KWh: tehát körülbelül 400 család szükséglete. Ezen energia előállítása egyenértékű a már említett éves 372 tonna CO2 kibocsátással, melynek előállításához nem kevesebbre, mint egy 53 hektáros, 16.000 fát magába foglaló erdő feláldozására lenne szükség. A magas számok tükrében érthető, 2011 óta miért célja a Frisomatnak 80%-ban zöldenergiával dolgozni.Egységes szemlélet és koncepció a működés minden területén

A hidegen hengerelt, horganyzott acél alapanyagú csarnok 7 alaptípusának több száz variációja épült már meg az elmúlt 35 évben a világ számos országában, a legkülönbözőbb éghajlati körülmények között, változatos igénybevételeknek és előírásoknak megfelelően. A több mint 20 000 megvalósult csarnok a legváltozatosabb funkciókat látja el: mezőgazdasági csarnoktól, tárolón és istállón át a sportcsarnokig és több egységből álló gyártócsarnokig, repülőgéphangárig szolgálja a megrendelők igényeit.

A mára több kontinensen is jól ismert Frisomat cégcsoport számára fontos, hogy az országokat átszelő szállítmányozást is környezetkímélő módon oldja meg, így a vízen való transzfert preferálja a közúti közlekedéssel szemben. A szállítás költségének optimalizálása mellett sokszor döntő szempont a beruházás költségének minimálisra csökkentése is. A könnyű és egyszerű szerkezetnek köszönhetően egy Frisomat csarnok összeszerelését akár két szakember is el tudja végezni. A felhasznált anyagok nem igényelnek helyszíni hegesztést vagy darabolást, továbbá a szerkezet építésénél alig keletkezik hulladék, ami mégis, az szinte teljesen, 98%-ban újrahasznosítható, ezért kevésbé károsítja a környezetet. A Frisomat esetében a gyártási technológiánál a falvastagság 0,25 mm-kénti változtatási lehetőségének köszönhetően sokkal pontosabb a feltétlenül szükséges acélmennyiség meghatározása. A gyártás során a cég semmiféle kémiai vegyszert sem használ.Napelem az acélcsarnokon

Mindehhez a gondolkodáshoz illeszkedik, ezzel együtt a koncepció része, hogy a belga cégközpont mára megújuló energiaforrást hasznosító energiafelhasználásra állt át. A cég le akar számolni azzal a tévhittel, hogy minden nagyméretű ipari létesítmény a nagy energiafogyasztásáról ismert, így a napenergia integrálása illik a Frisomat által képviselt környezetvédelmi koncepcióba. A 35.000 m2 nagyságú központi anyavállalat a dél-felé tájolt, 1 fokos hajlásszöggel épült, 10.000 m2 gyártetőt a napenergia felfogására használja. A tetőhajlásszög megfelelő a napelemek felhelyezésére, amelyeknek köszönhetően a Frisomat még gazdaságosabbá tette működését. Darabra 6.000, területre 10.000 m2-nyi, a belga Ikaros Solar cég biztosította polikristályos napelem segítségével a gyár az energia 80%-át napenergiából nyeri.További információ: www.frisomat.hu(x)


A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások