családi házak épületek Csehország rekonstrukció ORA

Ház a házban: Romba rejtett kortárs otthon


sebesp | 2020.07.28

A cseh ORA stúdió egy kortárs házat helyezett az új tetővel fedett ódon téglafalak belsejébe. Ahelyett, hogy a teljes szerkezetet visszaállították volna eredeti állapotába, az építészek úgy döntöttek, hogy megőrzik a romok jelenlegi állapotát az utókor számára.

Egy új, teljesen szigetelt házat építenek a meglévő romok belsejében, miközben kiszellőztetett rést biztosítottak az új és az eredeti szerkezetek között, ügyelve arra, hogy a kettő ne érintkezzen egymással.

A projekt a régi házak kezelésére vonatkozó alternatív megoldást mutat be. Nem kell elveszíteni az épület korára vonatkozó hitelességét, nem szükséges bontani, sem dogmatikusan rekonstruálni, ugyanakkor még ebben az esetben is gazdaságos módon lehet építeni modern anyagok felhasználásával és elérni a szükséges épületfizikai paramétereket. Az egykori tanyát a szocializmus évei alatt magtárrá alakították át, ezt követően egyéb célokra használták. Az ORA építészei a részletek átvizsgálása és kielemzése után úgy döntöttek, hogy megőrzik a meglévő romot, és egy kortárs szerkezetet építenek a belsejébe, amely új tulajdonosai otthonaként szolgál majd.

Az épület belsejét teljesen eltávolították, majd két új szintet alakítottak ki, tiszteletben tartva az eredeti arányokat. A homlokzaton az eredeti nyílások mellett nagyobb újakat hoztak létre a kortárs elrendezés igényeire válaszolva.

Az új és az eredeti szerkezet közötti szellőző résnek köszönhetően a két épület nem érintkezik, az új néha kissé el is távolodik a régi épületétől. Az ablakok nem illeszkednek pontosan a régi falnyílásokba, egyes pontokon a régi fal a belső térben is megjelenik. Az új épület behatol a régi fal nyílásaiba, és a fordítottja is igaz, a régi fal új ablakon keresztül bukkan elő, ami a két világ vizuális összefonódását eredményezi.

A házba belépve nagyvonalú, kettős belmagasságú lakótérbe érkezik a látogató, ahol a modernista elődök nyomdokát követő kortárs milliőben csak egy régi stílusú cserépkályha utal az épület múltjára. Innen nyílik a nappali és a háziak hálórésze, továbbá két lépcső vezet az emeleti fürdőszobás lakrészekhez, ahol a vendégek élvezhetik a hely nyugalmát, és a táj látványát.

Forrás: designboom
Képek: BoysPlayNice

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár





Építési megoldások