exkluzív épületek Egyesült Államok sport- és szabadidő szállásépület

Hegyvidéki üdülőház építészeti primitívekből komponálva


sebesp | 2023.02.23

Az American Green Mountains szívében, Vermontban található a NÓS iroda által tervezett Three Summits három generációt egyesít egy hatalmas hegyvonulattal a háttérben. A beépítés koncepciója a visszatérés a kollektív otthonosság gyökereihez, az építészeti alapformákból komponálva. 

A monumentális nyeregtetős épülettömegek tereket határolnak körbe, keretbe foglalva a festői tájat. A mesterséges és természetes kertek így a topográfia ösvényei mentén helyezkednek el, összekapcsolva a három fő pavilont, és megidézve az élet három szakaszát.

A projektet az amerikai északkeleti farmok szervezése ihlette. A projekt a helyszínen szabadon elhelyezett egyszerű formák ismétlésével a közös tevékenységek szükségleteit szolgáló életterek sokszínűségét generálja, miközben változatos kapcsolatot kínál a tájjal. Az ornamentikától megfosztott vonalak, síkok tiszta, sőt primitív geometrikus egészet alkotnak.

A helyszín topográfiájának legmagasabb pontján található rezidencia maximalizálja az akadálytalan kilátást a hegyvidéki tájra. Ezt az elrendezést a helyszínre vezető gépjármű bekötőút kialakítása teszi lehetővé, amely az erdő szívébe viszi a látogatót, még mielőtt a Green Mountains-re nyíló kilátást keretező lakóépületet felfedezné. Az így létrejött hatalmas terület a hozzá tartozó mountain bike útvonalhálózattal és a sífutópályákkal számos szabadtéri sporttevékenységre ad lehetőséget.

A fő érkezési pontról az első parkosított udvarra érkezik a látogató, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a völgyre. Innen egy sor belső fennsík következik egymástól nagyjából félméteres szinteltolással, így terül el az épületegyüttes a helyszín enyhe lejtőjén.

A domborzat közbenső szintjén, a főbejáratnál valamivel alacsonyabban elhelyezkedő központi pavilon ad otthont a közös funkcióknak. Egyrészt a háromszintes, kissé lejjebb található pavilonban a földszinten egy önálló egység, az emeleten, valamint a kertszintről közvetlenül megközelíthető lakosztályok sora található. A legmagasabb pavilon viszont közvetlenül a fedett garázsból érhető el, és a fő lakrésznek ad otthont.

A több év alatt megvalósított projekt építése konstruktív fenntartható szemléletre, a projekt építészeti ambícióinak megfelelő kivitelezésre támaszkodott. Az ügyféllel és a kivitelezővel való szoros együttműködés révén a projekt megvalósítása eléri a legmagasabb színvonalat a kivitel, a részletek és az energiateljesítmény tekintetében, a hosszú élettartamhoz szükséges rugalmasságot és tartósságot biztosítva.

Képek: Eric Petschek

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások