cikk kabinláz kisház repülő

Hello Wood Repülő kabin

Öveket becsatolni, a Hello Wood készen áll a felszállásra legújabb dizájn kabinjával!


KDHW | 2023.02.08

A Hello Wood építésziroda, amely különleges szállása és épületei mellett design kabinházairól is jól ismert – mint a különleges Sziklák dizájn szálláshely, a minimalista Kabinka, a földönkívüli Pebble pod vagy a lábakon álló Wauhaus –, most egy minden eddiginél kedvesebb, egyedibb kisházat tervezett és épített 12 éves megrendelőjének.

A Hello Wood Repülő kabinja valóra vált gyermekálom. Lankás zalai dombok ölelésében, hatalmas fák gyűrűjében rejtőzik a pasztellkék, repülőgép formájú házikó. Barátságos íveivel, kerek ablakaival úgy tűnik, mintha egy rajzfilmből kirepülve landolt volna a tisztáson – belépve viszont egy minden szükségessel felszerelt gyerekbirodalom tárul fel.

A nem mindennapi kabin ötletével a Hello Wood eddigi legfiatalabb megrendelője kereste meg az építészirodát. A 12 éves Lujzi álma olyan játszós kisház volt, ahová elvonulhat, vagy áthívhatja barátait, és ahol akár aludhat is – a későbbiekben pedig szálláshelyként működhet. Lujzi kisgyerekkora óta szeret utazni, és különösen a repüléseket várta mindig. Innen ered, hogy saját kabinházát is repülőgép formájúként álmodta meg. Kiforrott elképzelésekkel és papírra vetett tervekkel érkezett már az első egyeztetésekre is. Édesapja támogatásával végigkövette a tervezési folyamatot – izgalmasan más szempontrendszert képviselve, mint az ingatlanfejlesztők. Lujzi ötletéből kiindulva a tervezői elképzelés olyan teljesértékű, funkcionális kisház megalkotása volt, amely inkább emlékeztet szép dizájn játéktárgyra, mint épületre.

Funkció és fantázia egysége alakította ki a megvalósult kabin; a kompakt, kedves arányú repülő orrát körablak zárja, szárnyai tágas teraszokat alkotnak, bejárata kis reptéri lépcsősorral érhető el. A belső tér hangulatát a lekerekített formák és a szép farészletek határozzák meg retró repülőgépeket felidézve. Apró konyha, fürdőszoba, beépített íróasztal és pad, továbbá ágy is helyett kapott a kabinban a megrendelő elképzelései alapján. A berendezés különleges elemei a két valódi repülőgépülés és a repülős emléktárgyak, Lujzi és apukája szerzeményei.

 „Örömmel vállaltuk a nem mindennapi megbízást. Nagyon izgalmas feladat építészként olyan épületet tervezni, ahol szempont, hogy az aranyos legyen, és érdekes kihívást jelentett a hagyományos építészettechnológiai megoldások – mint vízszigetelés, párazárás, hőszigetelés – integrálása a szabad formába.” – meséli Fülöp Tamás, a Repülő vezető építésze.

A Repülő két irányból hajlított formája több mint ezer különböző térbeli elemből állt össze. Az egységes, letisztult szobrászati forma megőrzése érdekében sem csomópontok, sem csatornázás nem kaphatott helyet az épület külső oldalán, ezért „védőburkot” kapott, egy innovatív, vízszigetelő réteget, amely biztosítja az időtállóságát.

Lujzi már az otthonos Repülő boldog lakója, és örülne, ha mások is megtapasztalhatnánk, milyen élmény a repülőházban megszállni. Így talán nemsokára az egyik legegyedibb hazai kabinba is foglalhatunk éjszakát.

  • Kreatív koncepció: Pados Lujzi, Fülöp Tamás
  • Design board: Huszár András, Ráday Dávid, Tóth Krisztián
  • Felelős tervezők: Huszár András, Pozsár Péter
  • Projekt építész: Fülöp Tamás
  • Fotók: Darab Zsuzsa
  • Videó: Építechture

További információk és egyéb projektek: Instagram: @hellowoodFacebookHonlap

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások