hír épületek cikk fenntartható építészet fesztivál Hello Wood installáció raklap ideiglenes sziget fesztivál

Fenntartható fesztiválépítészet a gyakorlatban

Újrahasználható raklapokból épült meg a megújult Sziget Colosseum


KDHW | 2022.12.02

Innovatív fenntarthatósági megoldások gyakran a legkézenfekvőbb ötletekből születnek. Így történt a Sziget Colosseum stage esetében is, amely a 2012 óta minden évben raklapokból épül meg.

A nemzetközileg is elismert Hello Wood építészirodát a Sziget területén heverő rakománylapok inspirálták, hogy az ókori amfiteátrumokat idéző Colosseumot rendhagyó építőanyagból alkossa meg, amelyet nem kell kidobni vagy tárolni bontás után, hanem eredeti funkciójában újra használható. A kísérlettel a fesztivál helyszínek új kategóriáját teremtette meg, hiszen jól használható, de ugyanakkor látványos építészeti mű, egy önálló teret alkotó műalkotás jött létre – valami egészen más, mint amit az elsősorban funkcionális színpad szerkezetektől vagy fesztivál sátraktól megszoktunk.

A mára ikonikussá vált Colosseum az underground elektronikus zene népszerűségének növekedésével fejlődött egyre fontosabb, különlegesebb és nagyobb helyszínné. 2022-ben, a Covid után visszatérő Szigeten már egy a koncepciójában megújított, az eddigieknél is látványosabb és grandiózusabb építészeti alkotás készült el hatalmas gladiátor fejjel kiegészítve, amely funkcióját tekintve a dj pultot emelte ki a szerkezetből. Az 1000 négyzetméternél is nagyobb belső arénában több mint 3000 fesztiválozó táncolhatott egyszerre olyan világhírű techno és house dj-k zenéjére, mint Ben Klock, Honey Dijon, John Talabot vagy Nina Kraviz.

Az elektronikus zene gépiességéhez illeszkedő indusztriális épületkaraktert a felhasznált ipari anyagok teremtették meg. A gladiátor sisakját acél trapézlemezek alkották, a raklaptornyokat nyers acélszelvények és kamion spaniferek stabilizálták, a gigantikus pillérek közé fémes fényű alumíniumháló került. A fémháló esztétikai és praktikus szerepet is betöltött; fontos volt, hogy kívülről engedje a belátást, ne takarja el a látványos gladiátor fej előtt táncoló tömegeket, és a belső tér hívogató legyen, ugyanakkor az éjszakai világításban megcsillanva és acélos fényűvé válva megteremtse a tér zártabb, otthonosabb hangulatát.

A fenntarthatóságra fókuszálva a Colosseum építőanyagainak nagy része továbbra is újrahasznosított vagy újrahasznosítható volt. A kivitelezést is végző Hello Wood bérelte az épület megvalósításához szükséges 4400 darab raklapot, amelyeket a szerkezet bontása után eredeti funkciójában értékesíteni tud a gyártó.

Az egymásra helyezett raklapokból kialakított pillérek a 9 méteres magasságot is elérték, ezt a maximális magasságot a szabvány raklapok terhelhetősége határozta meg, ezáltal nemcsak rácsos struktúrájukkal, de teherbíró képességükkel is alakították a dizájnt. A raklap pillérek által közrezárt körívben két bár, a színpad, a backstage és egy VIP zóna is helyet kapott. A szerkezet felépítése logisztikai bravúrt jelentett, hiszen mindössze három hét állt rendelkezésre a kivitelezésre, és másfél hét a bontásra.

A 2022-es Colosseum felveszi a versenyt az egyre látványosabbá váló színpadképekkel, ugyanakkor a fesztiválokon szokatlan módon egyedi, semmihez sem hasonlítható építészeti teret alkot, amely izgalmasan megvilágított, modern kori amfiteátrumként még tovább fokozza a zenei élményt.

  • Tervezés és generálkivitelezés: Hello Wood Zrt.
  • Kreatív board: Huszár András, Pozsár Péter, Ráday Dávid, Tóth Krisztián
  • Felelős tervező: Szelecsényi Balázs
  • Építész munkatárs: Gerges Máté, Komesz-Kasza Ilona
  • Statika: Madaras Koppány, Madaras Botond
  • Tűzvédelem: Dr. Takács Lajos Gábor
  • Projektmenedzsment: Bozsik Tamás
  • Beszerzés: Mayer Richárd
  • Fotó: Danyi Balázs
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások