sebesp | 2013.07.08
Az Andok vonulatáról tekint le Chile fővárosára az 12 rozsdásodó konténer alkotta épület, mely egy jómódú üzletembernek ad otthont.

Casa Oruga azaz Hernyó Ház névre keresztelték a Sebastián Irrazábal építész által tervezett lakóházat, mely Santiago de Chile fölötti hegyoldalon található. Az épület 12 használt konténer, néhány acélgerenda és némi beton felhasználásával épült. Egyes elemeinek megdöntése eredményeként jól illeszkedik a meredek terepre, egyúttal természetes megvilágítást visz az elnyúló építmény belsejébe. Egyszerre aknázza ki az előregyártás és az újrahasznosítás előnyeit, ezzel nemcsak a költségeket csökkentve harmadával, de az építési időt is 12-ről 8 hónapra redukálva.

A 360 négyzetméteres Casa Oruga belső tereit világos könnyed modern világ jellemzi. A közösen használt terek az alsó szinten kaptak helyet, padlótól mennyezetig futó üvegfalakkal kapcsolódva a táj látványához. A konténerek világa csak az emeleten kezdődik, ezzel lett elérhető a tágas földszint. Az újrahasznosított acéldobozok hálóknak, fürdőknek, lépcsőháznak és egy medencének is helyet adnak, így a helyenként keskeny terek ellenére is egy igazi luxusvilla hernyózik az Andok hegyvonulatain.

Forrás: inhabitat.com
Forrás: www.plataformaarquitectura.cl

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások