hír pályázat díj Réz az építészetben

Hét alkotást választottak ki rövidlistára a 15. Európai Réz az építészetben pályázat mezőnyéből


MRK | 2011.07.25
Spanyolországból, Finnországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és Luxemburgból beérkezett pályázatokat választott ki rövidlistára az építészekből és szakmai lapok szerkesztőiből álló nemzetközi zsűri az Európai Réz az építészetben díj 2011. évi nevezettjei közül.
40%-kal megnövekedett részvétellel, 66 pályázóval a Díj élményszámba menő ünnepe a kortárs európai építészet legjavának, és a réz értékeinek felismerése a modern tervezés terén. A 2011 év pályázói kivételes változatosságban vonultattak fel magas minőségű alkotásokat – köztük sok, eddig még közzé nem tett, vagy kevésbé ismert épületet. A következőkben bemutatott hét pályamű szépen példázza a réz és rézötvözetek növekvő népszerűségét, mint a kortárs építészet ihletforrásait, és környezetbarát, fenntartható anyagokat.

A navarrai Városháza, Rendőrség és Kulturális Központ Spanyolországban a közösségi, kulturális és politikai élet központja Berriozar városrészben. Garcia Rodriguez Alcoba épülete egyetlen, nyílt formaként fogalmazódik meg – egy olyan épület, amely visszafordul magába, tereket és tömegeket határoz meg kívül és belül egyaránt. Az Avanto Arkkitehdit merőben más filozófiát követ a Szent Lőrinc kápolnánál, Vantaaban, Finnországban, melyet ’az Út’, a keresztények örökkévalóságba vezető útja határoz meg. Ez az alkotás támogatja a temetkezők érzelmi igényeit, továbbá biztosítja a temetések gyakorlati megvalósítását.

Az új Tűzoltóság, Mentők és Hegyimentő Központ az olaszországi Dél-Tirolban különböző rendeltetésű egységeket egyesít kihívó terepen. Az osztrák AllesWirdGut építészei olyan rézzel borított műremeket hoztak létre, mely válaszol hegyi környezetére anélkül, hogy túlnőne a falusi léptéken.

Hasonlóan meghatározó látványelem az észak-angliai Kielder Waterben felépült Freya menedékház, mely egy tündérmese által ihletett aranyszínű rézötvözettel burkolt tóparti kunyhó a Studio Weave megfogalmazásában.

Kiemelt hegyvidéki környezetben, a Rajnára nyíló kilátással épült fel a Fritsch und Schlueter Architekten által megálmodott családi ház a németországi Seeheimben. A hagyományos nyeregtetős ház archetípusát egy tömbszerűen épült tömeggé változtatták, melyet kimetszett megnyitások tesznek mozgalmassá. Szintén a környezet és az épület egyensúlyát kutatja a Villa Vauban, Luxemburg művészeti múzeuma. Philippe Schmit és társai itt átfogó felújítást és bővítést hajtottak végre, mely lényegesen megnövelte a kiállítóteret, és kiemelte a helyszín történelmi jellegzetességeit. Végül, de nem utolsó sorban a Make átalakított egy, a 60-as évekből származó középszerű, hatemeletes tömböt London szívében, ami a sárgaréz burkolat kiterjedt alkalmazásával és a meghökkentően kiugratott erkélyek által új, feltűnő identitást kapott.

Az idei év zsűrijében négy építész foglalt helyet – mindannyian a korábbi Réz az építészetben pályázatok díjazottjai -, Einar Jarmund, Patrick Genard, Pia Salin és Keith Williams, az Architectural Review szerkesztője Catherine Slessor elnökletével. További információk és képgalériák a rövidlistás, illetve mind a 66 alkotásról megtekinthetők a megújult Copperconcept.org portálon, az Európai díj aloldalon. A rövidlistára kiválasztott művek tervezői bemutatják alkotásaikat, és egy ünnepség keretében sor kerül a győztesek kihirdetésére Brüsszelben, 2011. szeptember 27.-én.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások