épületek cikk borászat Csehország

Hullámzó borászat Morvaországban


Ware-Nagy Orsolya | 2020.08.19

A morvaországi tájban megbúvó Lahofer borászat egyesíti a nagy múltú borászati tradíciót a modern technológiával. A látogatóközpontból, borkóstoló teremből és a termeléshez szükséges terekből álló épületegyüttes egy nagy, hullámzó tető alatt rejtőzik, belesimulva a táji környezetbe.

A Lahofer borászat Morvaországban található, egy borászati, egy adminisztratív és egy látogatói épületből áll, amelyben borkóstoló terem is van. Az épület szerkezetét a környező táj ihlette – például a belső terekben megjelenő oszlopok a környező szőlősorokra válaszolnak. A különálló épületrészeket hullámzó tető borítja, amely közösségi térként is működhet. A belső teret meghatározó boltívek a környékbeli hagyományos borospincék formavilágát tükrözik. Minden egyes vasbeton ív egyedi, igazodva a mennyezet ívéhez. Az ívek közötti távolságot a szőlősorok közötti távolság határozza meg, így a szemlélő számára kívülről egybeolvad a telepített szőlő és az abból kibukkanó, majd visszasimuló épület. A látogatóközpont hatalmas üvegfelülettel nyit dél felé, de nemcsak a szőlőt, hanem például a barrique hordókat is megcsodálhatják a borászat iránt érdeklődők. A borkóstoló mennyezetét a kortárs cseh festőművész Patrick Hábl festménye borítja, légies könnyedséget sugallva. 

A bővítéssel a mezőgazdasági üzemből a helyi kultúra őrzője és továbbadója lett a Lahofer borászat, közösségi tér kulturálisprogramokkal, szüreti ünnepséggel és színházi előadásokkal. Ondřej Chybík és Michal Krištof így vélekednek a projektről: „A Lahofer borászat terve mélyen a természetben gyökerezik, és annak tiszteletére épül. Egy olyan korban, amikor a kultúra és a természet ellentétes erőkként jelennek meg, olyan teret képzeltünk el, amely e kettő nagy múltú békés szimbiózisát jeleníti meg a régióban – egy olyan építészetet, amely mélységesen tiszteli a természetet, amelyben elhelyezkedik. A szerkezet a domborzatból nő ki, beleolvad a szőlősorokba, így megőrizve a talaj és a kultúra esszenciáját és integritását. Továbbá, míg eddig a termelés és a borkészítés volt a létesítmény egyetlen célja, mi a látogatót emeltük a központba azáltal, hogy a tetőt köztérként alkottuk meg. Ezáltal a bor megismerését és értékelését is segítjük.”

A borászat nevét a dobšicei fafaragó művészről, Jan Lahoferről kapta, az eredeti épületet 2003-ban nyitották meg. A helyi borászok erős helyi szőlőműves tradícióval bírnak, az összes közép-európai szőlőfajtát felhasználják, amelyeket szinte kizárólag helyben termelnek (kivételt képeznek a francia borok). A Lahofer borászat az egyik legnagyobb bortermelő Csehországban, összesen 430 hektáron gazdálkodnak, és félmillió üveg bort termelnek évente. 

A Chybik + Kristof építészirodát 2010-ben alapította Ondřej Chybík és Michal Krištof. Mára már Prágában, Brnóban és Pozsonyban is működik irodájuk. Működésük felöleli az éptészet, urbanisztika, kutatás, oktatás területét, munkáik a lakóépületektől a városrendezésig terjednek. Tervezéseik során nagy hangsúlyt fektetnek az adott helyszín történelmének megismerésére és a környezeti tényezők feltérképezésére. 2019-ben elnyerték az Architecture Record díját, a Design Vanguard Prize-t, amellyel korábban egyebek mellett Sou Fujimoto, illetve Bjarke Ingels munkásságát is díjazták.


Forrás: sajtóanyag
További információ: Chybik + Kristof honlapja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások