hír tervek Bjarke Ingels ökováros BIG

Hurrikánbiztos lebegő várost vizionált a BIG


sebesp | 2019.04.09

A BIG építésziroda 10 000 fős lebegő város koncepcióját vázolta fel, amely segítséget jelenthet a szélsőséges időjárási események esetén és az emelkedő tengervízszint által veszélyeztetett területek lakossága számára.

A BIG alapítója, Bjarke Ingels az ENSZ New York-i székhelyén, a lebegő városokról tartott kerekasztal-beszélgetésen mutatta be az elképzelést.

Oceanix City-nek nevezték el a várost, mely hatszögekből képzett falvakból álló bokrokból épül fel. Ezeket a klasztereket ezután hatosával ismételnék, hogy 12 hektáron egyenként 1650 lakosú falvakat képezzenek, majd továbbfejlesztve 10 000 polgárt befogadó szigetcsoportot alakítsanak ki.

A vízre telepítendő innovatív megoldásokat kutató Oceanix megbízást adott a BIG-nek a koncepció továbbfejlesztésére, együttműködve az MIT Ocean Center-rel és az Oceanix központjával.

Az Oceanix City célja, hogy lakóhelyet biztosítson a növekvő tengerszintek esetén, amelyek 2050-re várhatóan a világ part menti városainak 90%-át érntik majd.

A modulok mindegyike szárazföldön épülne meg, majd vontatással juttatnák a tengerre, végleges helyükre rögzítve. A miniatűr szigeteket úgy tervezték, hogy túléljenek akár egy ötös fokozatú hurrikánt is. A flexibilis elrendezés lehetővé tenné, hogy túl alacsony vízállás esetén a városokat áttelepíthessék.

A BIG ezen felül azt tervezi, hogy az épületek könnyen pótolható, helyben előállítható anyagokból készüljenek, mint a fa és a gyorsan növekvő bambusz, amely „meleg és puha tapintást” is kínál.

Számos megújuló energiaforrás, mint például a szél- és vízturbinák és a napelemek is részét képezik az elképzelésnek, az élelmiszer-termelést és a gazdálkodást integrálnák, és hulladék mentes megoldásokat követnének.

Minden sziget 3000 négyzetméternyi mezőgazdasági területtel rendelkezik, amelyek majd közparkként is funkcionálnak. Tenger alatt úszó zátonyok, tengeri moszat, osztriga, és kagylótermesztés tisztítja majd a falvakban keletkező szennyvizet.

A súlypontok alacsonyan tartása érdekében a modulok alacsony szintszámú építmények lesznek három-hat emelettel. Az épületek tömege fordított gúla, mely hatékony árnyékolást tesz lehetővé az alsóbb szinteken, valamint a napelemek számára is tágas teret biztosít.

Az Oceanix City-t szubtrópusi és trópusi területeken terveztik kifejleszteni, elsődleges szempontként az árvízkockázat leküzdésére összpontosítva, de hamarosan akár új típusú vonzó lakókörnyezetet kínálva.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások