sebesp | 2016.03.08
Vincent Callebaut sorra mutatja be ökologikus építészeti vízióit. Legújabb terve Hyperions, az önfenntartó város, amely az agro-ökológiai forradalom mintapéldája lehet.

A világ egyik legnagyobb élelmiszerimportáló országa India, ahol a helyben megtermelt élelmiszernek óriási jelentősége van. A Delhi egyik új városrészében, Jaypee Greens Sports Cityben megvalósuló projekt célkitűzése, hogy lakói közreműködésével fenntartható gazdaság jöjjön létre, bioélelmiszerekkel és környezettudatos megoldásokkal. Vincent Callebaut francia építész indiai agro-ökológussal és várostervezővel együttműködve dolgozta ki a klímát, tájat és mezőgazdaságot egyesítő város terveit.

A városléptékű épület egy hatalmas vertikális kert, amely hibrid életmód kialakítására ad lehetőséget. A projekt egyesíti a korszerű megújuló energiaforrásokat az ősi agrárkultúrával, így lakói egyszerre low-tech és high-tech megoldások részesévé válnak. A hagyományos agrárkultúrát a mai számítástechnika egészíti ki.

Az építmény lakosai "városi farmerek", akik városlakóként művelik az otthonukhoz kapcsolódó földet. A növénytermelés fontos szerepet kap Hyperions lakóinak életében, természetesen biogazdálkodással, vegyszerek használata nélkül, mindezt állattenyésztéssel is kiegészítve.

A trópusi gyümölcsfák, mint a mangó, a banán és a fügefák, valamint a nektárt termelő növények, a gyógynövények és a családi konyhakert is mindenhol megtalálható lenne, nemcsak a gazdaságokban, hanem az utcákon, az építmény homlokzatán, az erkélyeken és a háztetőn is.

Hyperions hat db. 36 emeles, kertekkel borított toronyból áll majd, lakásokkal és irodákkal. A szerkezet elsődlegesen ragasztottfa-tartókból készül, szükség szerinti acél- és betonkiegészítésekkel. Az épület a tervek szerint 2020-ra lesz kész.

Forrás: Vincent.Callebaut.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások