hír épületek Ausztria graz Hope of Glory Architektur Lakóépület

Illik, vagy nem illik? – Botrányos tükörhomlokzat a történelmi belvárosban


sebesp | 2016.09.10
Világörökségi területen épült egy vadonatúj tiszta üveg- (pontosabban tükör-) falú épület a történelmi házak között. Míg a múltjukkal kicsit is törődő nemzetek írmagját is irtják a közelmúltból itt maradt félresikerült építészeti kreálmányoknak, addig az elmaradott nyugaton képesek még ma is ilyet építeni.

Az építészek gyakorta hívják fel magukra a figyelmet illetlen viselkedéssel. Mi több, neveletlen magatartásuk alkalmanként odáig fajul, hogy az általuk megálmodott épületek állnak be illetlenül a városképbe. Néhány éve az UNESCO Világörökségi listáján szereplő Graz belvárosában készült el egy vadonatúj lakóépület. A 19. századi házak sorában álló üres telekre a Hope of Glory architektur építészei egy teljesen sima homlokzatfelületű házat terveztek. Ahelyett hogy illeszkedne környezetéhez, a ház egyszerűen egyfajta iróniával tükröt – sőt, kifejezetten görbe tükröt – állít a szerinte idejétmúlt ósdi házak elé, mondván "nézzetek már egy kicsit magatokba, meddig akartok még itt pöffeszkedni cicomás ruházatotokban?"

Az építészek persze magyarázkodnak: "A tükrözéssel a homlokzat a szemben lévőt festi elénk, az enyhén szabálytalan síkok eredményeként kissé megtörve, akár egy kaleidoszkópban. Ebből adódóan az új épület megjelenése paradox, egyszerre erős, ugyanakkor mintha ott se lenne."

Az új lakóépület szintjei különben is eltérnek a szomszédaiétól, ezért is bontották enyhén döntött háromszögekre a rozsdamentes acél és üveg alkotta felületet, mondván úgysem lehetett volna tökéletesen illeszkedni. A síkból kiálló ablakok további tükörkép-rombolást végeznek, a két szomszédos ház ereszét pedig egyetlen ferde vonallal kötötték össze.

És ha ez mind nem lenne elég, a három éve átadott Ballhausgasse-n álló Broken Mirror House épületet, a Világörökségi neveletlenség mintapéldánya idén az Architizer által szervezett A+Awards díj középmagas lakóépület kategóriájában első helyezett lett.

Hmmm... Talán be kellene nevezni jövőre Virág Csaba épületét, a nemrégiben államilag hivatalosan rondának nyilvánított villamos teherelosztót, ha ily módon hírnevet szerezne, talán megmenekülhetne. Csak az a félő, hogy addigra már csak posztumusz lehetne...

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások