exkluzív épületek Pécs műemlékvédelem munkácsy utca homlokzat-felújítás

Ilyen volt, ilyen lett… homlokzatfelújítások Pécsett, 1. rész

Munkácsy Mihály utca 23.


szikrisz | 2022.08.10

Ebben a sorozatban olyan pécsi homlokzatokat mutatok be, melyek megítélésem szerint pozitívan változtak a homlokzati felújítást követően. A rendelkezésre álló korábbi utcaképpel összehasonlítva a jelenlegi állapotokat egyértelműen látható a fejlődés.

Pécs történelmi belvárosának délkeleti szektorában jelentős mennyiségű beruházás, felújítás történt az elmúlt években. Ezek közül elsőként a Munkácsy utca és a Kisfaludy utca sarkán álló lakóépületet emelem ki pozitív példaként.

A jelenlegi épület és a telek múltja szépen rekonstruálható a rendelkezésünkre álló térképek és írott források összevetésével. Az 1865-ös színes kataszteri térképen a 158-as helyrajzi számon egy fejtetőn álló U-alakú épület látható a Kisfaludy és a Nepomuk-utcza (sic!) sarkán, a 10-es szám alatt. Az 1912-es kataszteri térképen a mai beépítéssel találkozunk a Munkácsi (sic!) Mihály utca sarkán. A Madas József által összeállított Pécs-belváros telkei és házai című adatgyűjtemény segítséget nyújt abban, hogy pontosan mikor épült a ház. 1883-ban került Erőssy József birtokába, aki 1889-ben kapott építési engedélyt egyemeletes ház építésére. A tervezést és a kivitelezést egyaránt Schlauch Imre, a kor „sztárépítésze” végezte.  

A 2013 júliusában készült utcaképen jól látható, hogy az épület felső szintje ekkor erősen lepusztult állapotban volt. Az osztatlan közös homlokzat földszinti felülete örömteli módon megújult addigra, de a felhasznált sárga szín erősen elütött a korábbitól, ami nem igazán mutatott az egységesség irányába. A nyugati homlokzatot kültéri egységek csúfították, a vakolatlemállás pedig már a szép bábos elemekkel díszített pártázat állagát is veszélyeztette.

2020 folyamán aztán megújult a teljes utcai homlokzat. Örömmel láttam, hogy a lakók nem ragaszkodtak a korábbi színezéshez, egy nagyon kellemes színárnyalatot sikerült kikeverni a homlokzati mezőkhöz. Az ablakkeretezések, valamint az osztó- és főpárkányok törtfehér színt kaptak. Első körben a lábazat még egy ezektől eltérő, sötét színt kapott, ami rossz megoldásnak bizonyult, majd 2021-ben szerencsés módon ezt is átfestették a homlokzati mezőkkel megegyező színre. Mára eltűntek a klímaberendezések is, a bejárat korábbi erőteljes piros színét pedig kellemes barna árnyalatra cserélték.

Remélhetőleg az épület mostani állapota szépen fenntarthatóvá válik az elkövetkező évtizedben is, már csak az utcaszám tábláját kellene megigazítani egyenesre…

Internetes források:

folyt.köv.

/A Szerző fényképeivel/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások