exkluzív épületek cikk műemlékvédelem pilch andor

Ilyen volt, ilyen lett… homlokzatfelújítások Pécsett, 2. rész

Munkácsy Mihály utca 4.


szikrisz | 2022.09.09

Ebben a sorozatban olyan pécsi homlokzatokat mutatok be, melyek megítélésem szerint pozitív irányban fejlődtek a homlokzati felújítást követően. A rendelkezésre álló korábbi utcaképpel összehasonlítva a jelenlegi állapotokat megtekintve egyértelműen látható a fejlődés.

Pécs történelmi belvárosának jól sikerült felújításainak sorában a Fürdő, a Munkácsy Mihály és a Goldmark Károly utca felé is tekintő hatalmas bérházat mutatom be.

A Madas József által összeállított Pécs-belváros telkei és házai című adatgyűjtemény hosszan leírja a telek történetét 1238-ig visszamenőleg, de épületünk szempontjából ezúttal csak a 20. század elején kezdődik az időszámítás.

A jelenlegi épület 1911-ben épült, Pilch Andor volt a tervezője, Gadó Ignác pedig a kivitelezője. Az izraelita hitközség kétemeletes bérháza 1914-ben kapott lakhatási engedélyt a telektörténettel foglalkozó forrásaink szerint.

A telek múltja ebben az esetben is a rendelkezésünkre álló térképek és írott források összevetésével rekonstruálható. Az 1865-ös színes kataszteri térképen a 159-es helyrajzi számon ebben az időben még két épület állt az északkeleti és az északnyugati utcasarkokon. Az épületektől délre egy szép kert foglalt helyet, a zsinagóga pedig csak néhány évvel később, 1868/69-re készült el. Az 1912-es fekete-fehér kataszteri térkép már a mai beépítést mutatja: a három utca felé nyíló, gyalogos bejárattal azonban csak az északi és a nyugati oldalról rendelkező területen a délkeleti sarokban belső udvarral kialakított bérházat.

Pilch Andor pécsi építész több évtizedes, szerteágazó munkásságnak egyik ékköve ez az épület, mely az általa meghonosított, tipikus pécsi szecessziós ízeket vonultatja fel. Hogy melyek ezek? A mészkő lábazat, a bélletesen megformált kapubejáratok, a kissé lesarkított vonalvezetésű ablakok, a kovácsoltvas erkélyrácsozatok mind-mind olyan elemek, amelyek új színt tudtak vinni a századelő építészetébe, és a mai napig üde foltjai a belvárosnak.

A 2019-es utcaképen jól látható, hogy az épület egésze erősen pusztuló állapotban volt. Tenyérnyi felületeken vált le a vakolat, helyenként már-már balesetveszélyes helyzeteket is okozva a kiugró zárterkélyek alatt.

2020 és 2021 folyamán aztán megújult a teljes utcai homlokzat, ami a három utcafronti felületet, a teljes héjazatcserét és az esőcsatornák cseréjét tekintve jelentős összeget tett ki, melyet a társasház szerencsés módon képes volt finanszírozni.

Sikerült mind a homlokzat színezését, a párkányokat, mind a kiegészítő elemeket úgy felújítani, hogy az épület ismét méltó lett régi fényéhez.

Internetes források:

folyt.köv.
/A Szerző fényképeivel/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások