exkluzív épületek cikk Pécs

Ilyen volt, ilyen lett… homlokzatfelújítások Pécsett, 4. rész

Zsolnay Vilmos út 94. – Álmos utca 2.


szikrisz | 2022.11.22

Ebben a sorozatban olyan pécsi homlokzatokat mutatok be, melyek megítélésem szerint pozitív irányba fejlődtek a homlokzati felújítást követően. A rendelkezésre álló korábbi utcaképpel összehasonlítva a jelenlegi állapotokat megtekintve egyértelműen látható a fejlődés.

Ezúttal kilépünk Pécs történelmi belvárosából, és meg sem állunk a Zsolnay Vilmos út végéig. A Gyárvárosi templom műemléki környezetében elhelyezkedő L alakú épületet tanulmányozzuk.

A Zsolnay Vilmos út 94. sz. alatti épület homlokzati felújítása mintaszerű, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy szinte minden a tulajdonoson múlik.

A jelenlegi épület és a telek múltja nehézkesen rekonstruálható a rendelkezésünkre álló térképek segítségével, mivel a különböző katonai felméréseken csak hozzávetőlegesen tudjuk azonosítani a valószínűsíthetően a 19. század végén, a 20. század elején létrejött telket.

Az 1865-ös színes kataszteri térkép adja a legtöbb támpontot, ahol az Üszög felé vezető későbbi Mohácsi úttól keletre még nagy, egységes városi tulajdonban lévő telkek húzódtak, és csak ezt követően kerültek felosztásra.

Az épület jellegzetes, nyers téglával kialakított homlokzata is arra utal, hogy egy századfordulós épületről van szó, melyben a lakófunkció biztosan domináns helyet foglalt el a kezdetektől fogva, majd a későbbiekben a kereskedelmi funkciók is egyre nagyobb teret kaptak.

A felújítás előtti, 2019-es utcaképen jól látható az épület természetes lepusztultsága, elhanyagoltsága. Az évek során a sarokbejárat mellett számos reklámfelület, cégér és felirat váltotta egymást, némileg elcsúfítva a karakterisztikus téglahomlokzatot.

A három évvel ezelőtti felújítást követően az épület valósággal újjászületett. Új héjazatot kapott, a téglafelületek mindkét utcai oldalon megtisztításra kerültek, a vakolt felületeket felfrissítették, végül a nyílászárók cseréjével mindkét utcai oldal egységes kialakítást kapott. A zavaró elemeket (pl. kültéri egységek, rácsozatok, redőnyök, fölösleges feliratok) eltávolították, így egy nagyon kellemes látvány alakult ki a Gyárvárosi templom környezetében. A nyugati homlokzaton maradt fenn egyedül egy cső, amely szerencsétlen módon keresztülhalad a homlokzat síkja előtt, de ez nyilván adottság volt, másrészt az egyik kevésbé frekventált homlokzatról van szó. Ez még akkor is igaz, ha pont ennek a homlokzatnak az oromfalas kialakítása a legegyedibb építészeti elem a teljes épületen.

Bátran állíthatjuk, hogy ez a felújítás a város szívében is megállná a helyét, sőt, sok esetben annak is örülnénk, ha a műemlékeket ilyen hozzáállással és minőségben újítanák fel tulajdonosaik.

Reméljük, hogy az épület nem marad egyedüli példa és még sok hasonlóra kerül sor az elkövetkező időszakban is a város számos pontján! 

Internetes források:

folyt.köv.
/A Szerző fényképeivel/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások