hír díj épületek International Property Awards OMRRK ingatlanfejlesztés

Ingatlanfejlesztési díjat kapott az Országos Múzeumi Restaurálási Központ


sebesp | 2021.02.05

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az idén az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat az International Property Awards-on (IPA).

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az idén az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA) – mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. Korábban a Néprajzi Múzeumot és a Magyar Zene Házát is díjazták ai IPA keretében.

A verseny zsűrije a díj odaítélésekor értékelte a projektmenedzsmentet, az építészeti koncepciót és a kivitelezés minőségét. Hozzátette: bizonyára azt is figyelembe vették, hogy ebben az épületben kapott helyet a három legjelentősebb magyarországi közgyűjtemény – a Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum – több mint 350 ezer darab, szinte felbecsülhetetlen értékű műtárgya.

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ kialakításához a Freund Vilmos nevéhez köthető, 130 éves múltra visszatekintő izraelita kórházat építették át, barnamezős fejlesztéssel. Ebben az épületkomplexumban mindent "egybecsomagoltak", amit a jövő építészetéről gondolnak minőségben, innovációban, környezetvédelemben. Ez utóbbira példa, hogy az épület hűtéséhez és fűtéséhez geotermikus energiát használnak fel.

Az épület 2019-ben készült el az OMRRK épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák kaptak helyet, és itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, valamint egy látogatóközpont – adta hírül az MTI.

Az International Property Awards-t évente adják ki, kontinensenként több tucat kategóriában lehet pályázni díjakra. A magas nevezési díj miatt építész körökben a "fizetős díjak" között számon tartott elismerésre pályázók többsége érthető módon ingatlanfejlesztésben terjeszkedni szándékozó magánvállalkozás, hiszen a díj honlapján megfogalmazottak szerint a győzelem értelme, az hogy "A nyertesek széles körű médiavisszhangot kapnak, új üzleti kapcsolatokat hoznak létre, és globálisan bővítik profiljukat."

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások