sebesp | 2023.01.14

A Mecanoo a dűnék természetes hátterébe illesztette a Villa BW-t, melyet kétszeresen ívelt tető jellemez a homlokzat környezeti paraméterekből alkotott, összetéveszthetetlenül egyedi felületével párosítva.

Hullámzó dűnék szegélyezik a holland falut, melynek csendes mellékutcájában húzódik meg a Mecanoo tervezte, csavarodó tetejű családi ház. A dűne irányába oromfallal fordul, amely jellemző az utcaképre, a sík terület felé pedig vízszintes tetővonalat terveztek.

A Villa BW három szintes, a terepszint alatt egy további szinttel kiegészítve. A terep természetes lejtése és a dűnék folytatásaként tovább gördülő lankák miatt a kissé süllyesztett földszint közvetlen kapcsolatban áll a környezettel. A délkeleti fekvésű lejtős kert mellett a tájhoz kapcsolódó bemetszést függönyfalrendszer zárja le.

A táj és a ház közötti erős kapcsolatot egyetlen természetes anyag, az egész épületet beborító egyedi mázas kerámia burkolat használatával fejezték ki a tervezők, így a homlokzatokat és a tetőfelületet is egyazon anyaggal burkolták, átmenet képzése nélkül. Ez az egyedi, többszínű mázas burkolat az összetettséget reprezentálja a dűnéktől a polderig, a talajrétegeket pedig a világostól a sötétig.

A belső térben minden lakótér a függönyfallal határolt bevágás és a zárt faburkolatú mag köré szerveződik. A függönyfal átlátszóságot és napfényt biztosít egészen az alsó szintekig. A belső tér zárt eleme az alagsortól a tetőig olyan kiegészítő funkciókat foglal magában, mint a gépészeti vezetékek és a szaniterek. A belső kialakítást a környező vidék keretbe foglalt látványa teszi teljessé, a hagyományos csempefelületeken átmenő fakeretek felhasználásával.

A homlokzat színe és megjelenése átmenetet képez a dűnék és a síkság között. Az épülettömeg monolitikus jelenlétét a lejtős tetőfelületek és a külső falak emelik ki. Ezeket ugyanabból az anyagból készült többszínű mázas kerámialapokkal borítják. Ezeknek a csempéknek az árnyalata koherens egészet alkot, kapcsolatot teremt, beleolvasztva az épületet az örökké változó tájba. A színhasználat összhangban van a környezet árnyalataival, biztosítva, hogy a villát a változó terep befogadja. A különböző évszakokban a dűnék és polderek tája tükröződik a dizájn színspektrumában, amely a szürke, zöld és kék öt árnyalatából áll össze.

A cserepek máza élénk, fényes és irizáló1 hatású, gyöngyházfényű megjelenést kölcsönöz a kerámia lapoknak, a homlokzat és a tető megjelenését a fény beesési szöge befolyásolja. A különböző színárnyalatok összjátéka ez a változatos, sokszínű, természetes homlokzat és tető. Az árnyalatok keveréke és a fényviszonyok minden pillanatban másképp néznek ki a villában, ettől lesz egyedi és izgalmas.

A különböző színes csempék pontos arányát mintavétellel alaposan tanulmányozták. A zománcvizsgálatot a helyszínen értékelték különböző fényviszonyok mellett, színek, textúrák és fényességi fokok alapján. A lapok függőlegesen vannak elhelyezve, a függőleges nyitott hézagok folyamatos vonalban folytatódnak a tető felületén. A homlokzati felületeken ismétlődő mintázat nem észlelhető, a tetősík változó görbülete simának és kevésbé tagoltnak tűnik.

Egy meghatározóan természeti környezetben lévő épület esetében talán elsőre meghökkentőnek hangzik a fénylő mázas csempeburkolat használata, ugyanakkor a Mecanoo épülete bizonyítja, hogy nemcsak a hagyományosan elfogadott anyagokkal lehet eredményesen reagálni a környezetre, a helyben fellelt paramétereket át lehet vetíteni egy épületre. Ez persze lényegesen átfogóbb gondolkodást igényel a tervezőktől, és persze elfogadó közönséget, mely önmagában, nem fásult sztereotípiák béklyójában tudja látni és értékelni az építészeti alkotást.

Fotók: Ossip Architectuurfotografie

1 szivárványosan színjátszó

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások