Arpad Ferdinand | 2024.04.03

A stagnáló konjunktúra ellenére a digitális szektor továbbra is válságállónak mutatkozik. A piac rohamosan növekszik, így az IT-szektorban is nő a munkaerő iránti kereslet. Nem utolsósorban ennek köszönhetően Paderborn északi részén – a technológia-orientált high-tech vállalatok otthonaként ismert „német Silicon Valley” területén – egy új IT-campus létesült több mint 60 új munkahellyel.

A Ferdinand és Ferdinand Építésziroda által tervezett épület 868 m2-es alapterülettel rendelkezik, és kivételes építészeti megoldásokat ötvöz a fenntarthatósággal. A szektor változékonyságának való megfelelés és a kreatív munkafolyamatok kereteinek megteremtése érdekében a megrendelő, az Argali Real Estate GmbH, nagy hangsúlyt fektetett egy modern formanyelvű, átlátható terekkel és campus jelleggel rendelkező kialakításra.

Az ellipszis alakú középső épületben a látogatók önkiszolgáló bejelentkezése után az automatizált lobbyból jutnak el a campusra. Ebben az épületben multifunkcionális funkciókat kapott egy előadóteremként használható kaszinó, különböző tárgyalók és egy szabadidős tevékenységi tér a szünetek eltöltéséhez. A középső épület körül enyhén eltolva helyezkednek el a tükrösen elrendezett szárnyak, amelyekben nagyterű irodák találhatók. Modern munkaállomásokkal, "tiszta asztal" politikával és változatos kialakítással helyet teremtenek az interakcióhoz, így a kommunikáció mindig folyamatos marad. Az iparág állandó mobilitását az épületek szokatlan tetőformája szimbolizálja: hullámzó formájuk utal az elektromágneses jelek jellegzetes rezgéseire, és így a campuson található vállalat információáramlását és fejlődési szándékát szimbolizálja.

A campus az energiahatékonyság terén is kiemelkedik, amelyhez jelentős mértékben hozzájárulnak a Heroal által kínált megoldások. Ezek a rendszerek viszonylag magas tömítettséggel, finom megjelenéssel és jó hőszigetelő és hangszigetelő értékekkel rendelkeznek. Emellett magas energiahatékonysággal is bírnak, ami hozzájárul az épület teljes életciklusán át történő költségcsökkentéshez.

Megjelent a Deutsche BauZeitschrift 2024 áprilisi számában papíron és digitálisan, és Alumínium profilrendszer találkozása a hullámzó tetővel címen a Detail magazinban 2023.február 27-én digitálisan.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások