hír exkluzív díj műemlékvédelem vukoszávlyev zorán

Itt a műemlékvédelem aranykora? Hatóság, nyilvántartás, támogatás


Csépé | 2023.04.18

A műemlékvédelmi világnap alkalmából az ÉKM Építészeti államtitkársága bemutatta a műemlékvédelem új útjait. Központi örökségvédelmi rendszer jön létre, új szervezeti struktúra, új országos egységes nyilvántartás, új támogatási rendszer, új hozzáállás.

A 40. alkalommal ünnepelt műemléki vlágnak mérföldkő lesz – mondta Lánszki Regő államtitkár (ÉKM) bevezetőjében –, az új építési törvény tartalmazza aúj szervezeti struktúrát, és a terület tartós rendezését. A létrejövő központi örökségvédelmi rendszernek újra hatósági feladatköre lesz. A rendszer része továbbra is az Országos Építészeti tervtanács (tavaly a 676 elbírált tervből 136 volt műemléki, tehát ez nem újdonság, és az OÉT távolról sem formalitás: tavaly közel kétszáz tervet utasítottak el).A műemlékek új, országos, egységes nyilvántartása jön létre, amely szélesebb körben hozzáférhető is lesz, és a határon túli emlékekekt is tartalmazni fogja. A kormányzat a jövőben jobban fog koncentrálni a meglévő épületállományra, és kiemelt támogatási rendszert is létre fog hozni a felújítások támogatására. A cél, hogy élettel is töltsék meg az épületeket. "A szakszerű és méltó műemlékvédelem közérdek" – zárta gondolatait.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága idei díjait is átadta: elismerést kapott a bonyhádi Ermer-Vojnits Mauzóleum pirogránitos épületének felújítása (építészek: Denkinger József, Szász Gábor) és a székesfehérvári Szent István-székesegyház impozáns barokk enteriőrjének felújítása (építész: Ács Miklós). A Műemlékgondozásért díjat a Györkönyi pincefalu gondozásáért Braun Zoltán polgármester, a sopronbánfalvi Erdei (Kárpáti-) Malom helyreállításáért Kárpáti Zoltán háziorvos, az Ybl Egyesületért és programjaiért Szmodits Júlia kapta.

Dr. Vukoszávlyev Zorán bővebben is kifejtette a változásokat. Az építészetért felelős államtitkárságon belül jött létre a műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkárság – egyébként hamarosan az Újvárosháza (Váci utca 62-64) épületébe fog költözni, egyben helyet adna szakmai szervezeteknek, közösségi térnek. Az új hozzáállást mutatja az újonnan létrejött műemlékfejlesztési főosztály: a méltó használat is fontos része az értékmegőrzésnek. A Magyar Építészeti Törvényben is megjelenő tervek szerint egységes nyilvántartási rendszer jön létre, mely jobban láthatóvá teszi a műemlékeket. Az országos és helyi védelem egyben lesz kezelve, de a helyi védelmet a helyi önkormányzatok adhatják meg, és tehetik fel az épületet, emléket a listára. A nyilvántartás komplex lesz, értékleltárt, terveket, akár 3D állományt is befogad, folyamatos revízió alatt lesz.

A műemlékvédelem központi irányítás alá kerülésével a szakmai gyűjtemények, az ösztönzőrendszer is egy kézbe kerül. Egységes, értékszemléletű lesz a szabályozás, "szakhatósági alapra" helyezik a műemlékvédelem gyakorlatát, megerősítik a műemlékfelügyeletet.

Bővítik a támogatásokat: közvetlen támogatást fog nyújtani a Nemzeti Műemlékvédelmi Alap, ideértve az intézményi, tanácsadási, mentori felügyeletet. Közvetett támogatás a műemléktulajdonosok számára a személyi jövedelem adón, illetéken, ingatlanadón keresztül várható. A jelenlegi Teleki és Rómer Flőris programokhoz hasonló, a NÖF-fel kiegészített, a szakmai szervezetekkel együttműködő rendszer jön létre. Aklapvetően partneri viszonyra törekednek a műemlék-tulajdonosokkal.

Így jön létre a szolgáltató műemlékvédelem, mely az élő építőművészeti emlékeket szolgálja.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások